Németországon akadt el a tizennegyedik EU-s szankciócsomag

by adminEzúttal Németországon múlt, hogy nem sikerült megállapodni az Oroszország elleni, tizennegyedik uniós szankciócsomagról. Németország a péntekre tervezett döntés előtt azt nem tudta elfogadni, hogy a tervezet részeként az uniós vállalatok milyen mértékben vállalnak felelősséget azért, ha harmadik országokban működő partnerek vagy leányvállalatok megsértik a szankciókat.

Az uniós küldöttek péntek este tárgyalták volna, illetve döntöttek volna a kérdésről, de a szankciók témáját az utolsó pillanatban levették az ülés napirendjéről. Legközelebb szerdán találkoznak.

A huszonhét tagállam több mint egy hónapja tárgyal az új csomagról, amely az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) átrakodásának tilalmát szorgalmazza, és ennek részeként az uniós gazdasági szereplőket tenné felelőssé azért, ha harmadik országokban működő leányvállalataik és üzleti partnereik megsértik a korlátozást.

A péntek esti találkozó célja az lett volna, hogy az ügyben még a hétvégi svájci békecsúcs előtt megállapodásra jussanak a tagországok.

Magyarország korábban korábban ellenállt, de úgy tűnt, végül hajlandó lesz elfogadni a szankciócsomagot, amelyhez uniós egyhangúság szükséges.

(Reuters)

Source link

You may also like

Leave a Comment