Nem tudnak saját válogatottjuknak szurkolni a németek

by adminSzemre tetszetős a német szurkolók megjelenése válogatottjuk meccsein, hiszen hazai pályán ilyenkor rendre beborítja a stadiont a fekete, piros, arany trikolórok erdeje. De érezni lehet, hogy valami nem stimmel, mert a hangulat nem olyan, mint a Bundesliga-meccseken, egy-egy Bayern-, Dortmund-, Köln- vagy Eintracht Frankfurt-meccsen. A Helsingin Sanomat finn oldal erre az ellentmondásra kereste a választ, és úgy tűnik, hogy meg is találta.

A baj az lehet, hogy a külsőségeket nem a szurkolótábor intézi. A lelátón megjelenő drapéria jellemzően a csapat főtámogatójától érkezik, a zászlókat pedig a német szövetség (DFB) osztja szét, készíti ki a székekre a meccs előtt.

Mintha két különböző futballvalóságban rendeznék a válogatott és a klubok meccseit. „Miért nem tudják szeretni a németek a németeket?” – teszi fel a kérdést a HS cikke.

„Németország igazi fociország, ez nem is vitás. De, ha az Európa-bajnokság közeledtével óriási futball-lázra számítanak, hát nagyon tévednek. Mert a válogatott nem olyan, mint a klubcsapatok. 

A kluboknál országszerte, szinte mindenhol emelkedik a nézőszám, fergeteges a hangulat, a csapataink pedig sikeresek az európai porondon. Ezzel szemben a válogatott meccsein szinte semmilyen hangulat nincs

 – mondta a lapnak a würzburgi egyetem focival és szurkolói kultúrával foglalkozó professzora, Harald Lange, aki évek óta foglalkozik a kérdéssel, hogy a német szurkolókat miért nem hozza lázba a német válogatott.

„A kollektív azonosulásról van szó” – mondja a professzor, és hoz is egy, a finn szívnek kedves példát, miszerint, ha egy finn síző nyer, akkor az egész ország mögé áll. „Egy közülünk, mondják ilyenkor. És, ha nem nyer, akkor mindenki szomorú. Nem egy komplikált dolog, tulajdonképpen ez a sport, a szurkolás eszenciája. Ami remekül működik a klubok esetében, viszont eltűnt a válogatott környékéről. Megtört a kollektív azonosulás” – mondja Lange.

Nacionalizmus vagy hazaszeretet?

A kutya az elvesztett második világháborúnál van elásva. A németeket azóta is gyötri a kollektív bűntudat, pedig nagyon sokat tettek azért, hogy ez ne így legyen. Még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a hazaszeretet kimutatása egyenlő az országot egykor a vesztes háborúba sodró nacionalista gőggel. Ezért aztán helyi, regionális vagy akár tartományi szinten nagyon is jelen van a büszke öntudat, de nemzeti mértéket egyszerűen képtelen ölteni.Source link

You may also like

Leave a Comment