„Nem leszünk gyarmat” – üzenik az EU-nak Bayer Zsolt tüntetésén

by adminNagyjából 300 tüntető jelent meg a Bayer Zsolt által péntek délután 6 órára, az Európai Unió budapesti képviseletéhez meghirdetett tüntetésre. A tüntetők Trianon-zászlókkal és keresztekkel vonultak a II. kerületi Lövőház utcán tudósítónk szerint, végül a Millenáris Parkba érkeztek meg.

Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője kurta felvezetője után Bencsik András jobboldali publicista kezdte a szónoklatokat, hamar kijelentette: „Nem leszünk gyarmat”, ez a szándék cseppet sem változott. Magyar Péterről azt mondta: „Platón ugráló bohóc. Üzenném ennek a bohócnak: Magyarországot meg akarják sarcolni, ha tökös gyerek vagy, akkor csatlakozzál hozzánk!”

Miért tüntetnek?

A tüntetést Bayer Zsolt, a Fidesz vezető közírója és házi átokládája szervezte azután, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében összesen 200 millió euróra (mostani árfolyamon közel 80 milliárd forintra) büntette Magyarországot, amiért a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat. A büntetés súlyosságát növeli, hogy a büntetés összege naponta egymillió euróval nő.

Ezt a Bayer szavai szerint „a tanú című filmből ismerős ítélkezést” a kormány a nyilvánosság előtt úgy interpretálta, hogy Magyarországot amiatt büntetik, mert nem enged be illegális bevándorlókat határai közé – annak ellenére, hogy az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete pénteken külön felhívta a figyelmet arra, hogy

egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására.

A büntetés kiszabása utáni csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely felháborítónak, az uniós jognak és az alaptörvénynek ellentmondónak nevezte a döntést, és „gyáva lépésnek” nevezte, hogy csak az EP-választás után hirdették ki. Sérelmezte a bizottsági javaslat 70-szeresére emelt összeget, ami a minisztert a kommunista rémuralomra és a Rákosi-rendszerre emlékeztette, ahol „börtönt kért a bizottság, és halált szabtak ki”.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában úgy minősítette az esetet, hogy „Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet”, és a kormány jelenleg azon gondolkozik, „hogyan oldjuk meg úgy, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk”. Azonban utalt arra, hogy ezt a büntetést nem lehet negligálni: „Az a megoldás nincs, hogy mi nem fizetünk, és csak nézünk ki a fejünkből, és nevetünk.”

Az ítélet részleteiről ebben a cikkben olvashat. A szövevényes ügy lényege, hogy az Európai Bizottság a magyar kormány menekültügyi szabályai – köztük a tranzitzónák – miatt indított kötelezettségszegési eljárást, ami néhány körös levélváltás után az EU bíróságán kötött ki. A magyar kormány 2020 decemberében itt elveszítette a pert, és ugyan az Európai Bizottság szerint tett lépéseket, például bezárta a tranzitzónákat, de nem igazította teljesen a magyar szabályokat az ítélethez. Ez vezetett az Európai Bíróság újabb ítéletéhez, amit a testület azzal indokolt, hogy a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat, és ez „az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”, amellett több uniós alapelvvel is szembemegy.Source link

You may also like

Leave a Comment