Nem gondolná, hogy mi okoz hatalmas veszteséget a cégeknek

by admin


A koronavírus-járvány néhány éve jelentős változásokat indított el a munka világában. Elegendő csak az otthoni illetve a hibrid munkavégzés elterjedésére gondolni. Az elmúlt években számos kutatás igazolta, hogy változtak a munkavállalói attitűdök, és a munkaadók is sok mindent másképp szeretnének csinálni, mint tették korábban.

A munkavállalók körében olyan jelenségekre lehetett felfigyelni az elmúlt években, mint a „quick quitting.” Ez egyes definíciók szerint azoknál a munkavállalóknál tapasztalható, akik legfeljebb egy évet dolgoznak az adott munkakörben, majd váltanak. De addig is csak a fizetésükért cserébe elvárt feladatokat látják el, azaz nem vállalnak túlórát, nem kérnek új feladatokat, sőt, előrelépni sem akarnak – munkájukat tisztességesen és lelkiismeretesen látják el, de a munkaidő végén pontosan indulnak is haza. 

Eközben munkaadói oldalon jelentős béremelésekkel igyekeztek megtartani az értékes munkaerőt szerte a világon,

és próbaként több helyen bevezették a négy napos munkahetet is. Ám később számos vállalkozás fokozatosan visszaállt az irodai munkavégzésre, és a gazdasági kihívások miatt újra erősebb pozícióba kerültek például a munkavállalói bértárgyalásokon is.

munkavállaló, dolgozó, fáradt, iroda, illusztráció
Egy friss felmérés szerint a világ munkaerejének mintegy 62 nem vagy alig elkötelezett munkája iránt (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Azt, hogy a munka világában még mindig nagy átalakulások zajlanak, egy nemzetközi felmérés eredményei is mutatják. A munka világának átalakulása persze nem látványos, és nem is homogén, egységes folyamat. De a frissen publikált adatok szerint a változások igen erőteljesek. Ugyanis az elemzők szerint a globális munkaerő mintegy 62 százalékára igaz az az állítás, hogy egyáltalán nem, vagy csak részlegesen elkötelezett a munkája iránt.

A nem elkötelezett, munkáját emiatt olykor csak félgőzzel végző, sokszor bizonytalan munkavállalók óriási költséget jelentenek a világgazdaságának.

Az elemzők számításai szerint évente 8,9 ezer milliárd dollárba kerülnek a világnak ezek a dolgozók.

Összevetésként: a világ 2022-es GDP-je mintegy 100 ezer milliárd dollár volt.

A közzétett jelentés szerint a nem elkötelezett munkavállalók problémájának középpontját a munkavállalók hogyléte jelenti. A jelentés kapcsán olvasható első kommentárok szerint ahhoz, hogy érdemben lehessen javítani az elkötelezett munkavállalók arányán, oda kell figyelni a munkaadóknak is a munka és magánélet egyensúlyára, a dolgozói elmagányosodásra, a koronavírus utáni irodai munkavégzés mentális hatásaira, és persze választ kell találni például arra a kérdésre is, hogy a Z generáció számára miért vált vonzóbbá a szakmunka a diplomaszerzésnél.

 Source link

You may also like

Leave a Comment