Nagyon ritka elefántikrek születtek Thaiföldön

by admin2024. június 14. – 09:11

Molnár Réka

Ritka elefántikrek születtek egy Közép-Thaiföldön lévő állatkertben. Az anya, a 36 éves ázsiai elefánt, Csamcsuri vemhessége alatt a gondozók egy elefántborjút vártak. Az első borjú megszületésekor azt hitték, véget is ért a szülés, de ekkor jött a meglepetés: hatalmas puffanást hallottak, majd észrevették, hogy világra jött a hím borjú ikertestvére, egy nőstény is.

A második elefántbébi születésekor az anya bepánikolt, a gondozóknak kellett megakadályozniuk, hogy rálépjen a borjúra. Egy gondnok meg is sérült a szülés alatt, eltört a lába. Ő azonban úgy fogalmazott: „annyira boldog voltam, hogy nem is éreztem a fájdalmat”. Az elefántokat egyébként szentként tisztelik Thaiföldön, ahol a lakosság jelentős része buddhista.

Az elefántikrek anyjukkal – Fotó: Manan Vatsyayana / AFP

Az elefántikrek anyjukkal – Fotó: Manan Vatsyayana / AFP

A Save the Elephants kutatószervezet szerint ritka elefántoknál az ikrek születése (kb. egy százalék), az pedig még ritkább, hogy különböző neműek legyenek. „Ez egy csoda” – összegezte a helyzetet a BBC-nek egy állatorvos. Az állatkert látogatói láb- és kézfertőtlenítés után meglátogathatják maguk is az ikreket. A thai szokás szerint az elefántbabák csak egy héttel születésük után kapnak nevet.

Csamcsurit a park utcáról mentette meg még évekkel ezelőtt. Az 1989-es években népszerűvé vált Thaiföldön, hogy elefántokat használjanak a turisták szórakoztatására – ezt a gyakorlatot 2010-ben tiltották be, de ritka precedensek azóta is vannak. Thaiföldön még mindig több elefántot használnak turizmusra, mint a világon bárhol: annak ellenére is, hogy az ázsiai elefánt veszélyeztetett fajnak minősül.

(BBC)

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment