Készítsünk sárgyűjtőhelyet fecskéinknek – ORIGO

by admin


 A probléma az, hogy az elmúlt évtizedek aszályos tavaszain és nyarain eltűntek az útszáli pocsolyák, az önkormányzatok felszámolták az utcai „kék” kutakat, lassan visszaszorulóban van a háztáji állattartás, azzal együtt a jószágitatók, így fecskéinknek nagyon nehéz sarat találniuk.

Fecskefajaink hazai állománya több mint felére esett vissza az elmúlt 20 évben, amelynek okai között a táplálékbázisuk csökkenése, kedvezőtlen társadalmi folyamatok és a klímaváltozás hatásai szerepelnek. A csapadékhiány, a háztáji állattartás eltűnése, az utcai vízcsapok megszüntetése megnehezíti molnár-és füstifecskéink fészeképítését. Ezt könnyen tudjuk pótolni sárgyűjtőhelyek kialakításával és fenntartásával, segítve madaraink megtelepedését.
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az idei évben szinte naponta előforduló zivatarok nagyon kedvezőek fecskéink számára, hiszen a földutakon, dűlőkön megálló víz kisebb oázisokként működnek fecskéink számára, de más fajok is hasznosítják ezeket ivóhelyként.

A füsti-és molnárfecskéink fészkeinek anyaga a sár, amely alapvetően por; kellő mennyiségű vizet kapva megfelelő építőanyaggá válik. 
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

Aszály esetén ezeket mi is könnyen tudjuk pótolni, hiszen egy vödör vízzel, vagy slag segítségével könnyen létre tudunk hozni mi egy egy-két négyzetméternyi sárgyűjtő helyet, jól belocsolva azt. Ezt nagyobb meleg esetén naponta ismételnünk kell, amelyet nagyon könnyen megtalálnak fecskéink és meghálálják azt az ereszek alá épített fészkeikkel. Ezt nemcsak az utcán, hanem kertünkben vagy akár erkélyünkön is meg tudjuk valósítani.
Bővebben

Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Még most, júniusban sem késő ennek nekilátni, hiszen madaraink másodköltése mostanában fog elkezdődni és július végén fognak csak kirepülni a fiókák, illetve a fészkek folyamatos tatarásra szorulnak. Nagyon fontos, hogy ha úgy döntünk, hogy műfészkeket helyezünk ki, a fecskéink megtelepítésnek nagyon fontos része az, hogy mindig telepítsünk mellé sárgyűjtőhelyet is, mert anélkül a „szerkezetkész” lakásokat nem tudják beköltözésre alkalmassá tenné fecskéink.

 

 

 Source link

You may also like

Leave a Comment