Index – Külföld – Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

by adminOroszország nem lesz ott (nincs meghívva), Kína pedig vitatottan széles körben kihagyja a találkozót. Az a nyomás, hogy Kínát sürgetik a részvételre, úgy tűnik, csak még mélyebbre sodorta Oroszország karjaiba – írta meg a Sky News.

Június 2-án a Shangri-La Párbeszéden felszólalt Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij, és azzal vádolta Kínát, hogy „keményen dolgozik” azon, hogy megakadályozza az országok részvételét a svájci csúcstalálkozón.

Kína visszavágott. A külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning újságíróknak azt nyilatkozta:

Az, hogy nem veszünk részt rajta, nem jelenti azt, hogy nem támogatjuk a békét.

Ukrajna úgy véli, hogy Kínának befolyása van Oroszországra, és feltételeket szabhatna, hogy rákényszerítse Vlagyimir Putyint a háború befejezésére. Kína számára azonban ez az elvárás túl nagy, ezért inkább „elsétált”.

Az országot már korábban is éles bírálatok érték a Nyugat részéről, amiért Oroszországot támogatja. Kína Oroszországgal folytatott virágzó kereskedelme nélkül – amely tavaly 60 százalékkal, 240 milliárd dollárra nőtt – Putyin elnök nem tudná folytatni ukrajnai háborúját.

Jelentések szerint az orosz elit mandarinórákat szervez gyermekeinek, és kelet felé fordul, miközben a nyugati szankciók Oroszországot erőddé teszik. Az Egyesült Államoknak két háborúval kell foglalkoznia – Ukrajnában és Gázában –, és képtelen Ázsiára összpontosítani. Ez Kína előnyére válhat.

Kína új barátságokat köt a globális dél országaival, és sokan közülük másképp látják a világot. Ahogy India külügyminisztere, S. Jaishankar két évvel ezelőtt mondta: „Európának ki kell nőnie abból a gondolkodásmódból, hogy az ő problémái a világ problémái.”

Source link

You may also like

Leave a Comment