Index – Belföld – Már számolják a szavazatokat, hamarosan eldől, ki lesz a főpolgármester

by admin


A csütörtök 16 órai határidőig valamennyi helyi (kerületi) választási irodától megérkeztek a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjai a Nemzeti Választási Irodához.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta: helyi választási bizottsági tagok jelenlétében zajlott a folyamat, ez volt a garancia. A 2., a 9., 13. és 15. kerületben kizárólag a helyi választási irodák tagjai voltak jelen.

Nagy Attila arról is beszélt, ma tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat. Az érvénytelen helyett érvényes szavazólapokat külön gyűjtik, utána a bizottság rendelkezésére bocsátják, a bizottsági tagok is megnézik ezeket, és ennek alapján tudnak dönteni az újraszámlálás eredményéről.

Pénteken fél tíz után közölték, hogy 

az I. kerülettel végeztek a számlálók, nem találtak olyan érvénytelen szavazólapot, ami mégis érvényes lenne.

Vitézy Dávid újraszámlálást, Karácsony Gergely új választást akar

A vasárnapi választás minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

  • Karácsony Gergely – 47,53 százalék (371 466 szavazat)
  • Vitézy Dávid – 47,49 százalék (371 142 szavazat)
  • Grundtner András – 4,98 százalék (38 942 szavazat)

A történetnek ezzel nem volt vége, Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek. Az LMP főpolgármester-jelöltje azt is megmutatta, hogy mire alapozzák érveiket, erről itt számoltunk be. A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, ami ma meg is történik.

Karácsony Gergely csütörtökön délután a Nemzeti Választási Iroda székhelye elé hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót. A főpolgármester úgy látja, zúdulnak be a kételyek az újraszámlálás tisztaságát illetően, a kialakult helyzetre egyetlen választ lát: ha minél előbb megismétlik a főpolgármester-választást Budapest teljes területén. Karácsony Gergely este 6 órára az NVI-hez várja támogatóit. Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergelynek csak az a választási eredmény jó, ahol ő a győztes.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)