Index – Belföld – Karácsony Gergely demonstrációt szervezett az NVI elé

by admin


Cikkünk frissül…

18.07: Kollégánk arról számolt be, hogy az épület előtt rengeteg ember van, mintegy 2-300 fő. Sokan sörrel a kezükben várják, hogy Karácsony Gergely színpadra lépjen.

17.52: Karácsony Gergely a bizottság bejelentésétől függetlenül biztosan 18.15-kor tartja meg beszédét a tüntetésen. A rendőrség eközben lezárta az Alkotmány utca egyik sávját.

17.45: Helyszínen lévő kollégánk beszámolója szerint 20-30 perccel az esemény megkezdése előtt már gyülekezett a tömeg az Alkotmány utcában, ahol több rendőr is jelen volt. Egy molinót is kifeszítette a pódium elé, amelyen a következő felirat szerepelt: Szabad közmédia nélkül nincs tisztességes választás!. 

Nem sokkal a demonstráció előtt mintegy 100 ember várakozott a Nemzeti Váalsztási Iroda épülete előtt, miközben odabent összeült a bizottság, hogy a leadott érvénytelen szavazatok újraszámolása után megállapítsák a főpolgármesteri-választás végeredményét. Az erről szóló tudósításunk ide kattintva érhető el.

Karácsony Gergely Tiszta Vizet a pohárba! címmel hirdetett demonstrációt péntek este 6 órára a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A politikus azért hívta össze támogatóit, mert elégedetlena főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálásának tisztaságával. A Facebookon is meghirdetett tüntetésen körülbelül 2500 ember jelezte, hogy részt vesz. 

Az újraszámlálás után is Karácsony nyerhetett 

Mint ismer, a június 9-i főpolgármester-választás minden idők egyik legszorosabb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Az eredmény szerint Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

Ám a választások éjszakáján az LMP jelöltje és stábja újraszámlálást kért. Arról, hogy mire alapozták érveiket, itt írtunk bővebben.  A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdai ülésén döntött az ügyben, és elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A szavazatokat ezután az NVI-be szállították, ahol pénteken sajtónyilvánosság előtt számolták újra. 

Karácsony Gergely csütörtökön, az NVI előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót  az újraszámolással kapcsolatban, ahol elmondta: zúdulnak be a kételyek az újraszámlálás tisztaságát illetően, ezért szerinte, a legjobb megoldás, ha Budapest teljes területén megismétlik a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid erre reagálva azt írta közösségi oldalán, hogy a regnáló főpolgármesternek csak az a választási eredmény jó, ahol ő a győztes. 

Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása péntek kora délután ért véget. Lapunk úgy értesült, hogy nagyon kis különbséggel ugyan, de továbbra is Karácsony Gergely nyert a választáson.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2024. június 13-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)