Halálos kór támadta meg a világ legdögösebb tudósát

by admin


Ha valaki külföldön megbetegszik, az biztosan tönkreteszi az egyébként kellemes nyaralást, és a távoli célállomásokra való utazáskor különféle óvintézkedéseket és védőoltásokat javasolnak. 

szúnyogirtás
A dengue-lázat a szúnyogok terjesztik
Fotó: Origo

Sajnos a megbetegedés nem mindig elkerülhető, és erre Rosie Moore ökológus is rájött, amikor Dél-Amerikában nyaralt. 

Moore az Instagramon elárulta 192 ezer követőjének, hogy a múlt hónapban dengue-lázban szenvedett,

számolt be az esetről a LadBible.

A fertőzött szúnyog csípése által terjesztett dengue-láz egy vírusfertőzés, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte megtalálható a trópusi és szubtrópusi éghajlaton. 

Bár a legtöbb eset általában enyhe lefolyású, a dengue súlyos esetei akár halálhoz is vezethetnek. 

A tünetek közé tartozik a súlyos fejfájás, a szem mögötti fájdalom, kiütések, duzzadt mirigyek, hányinger és hányás. Évente körülbelül 100-400 millió dengue-lázas fertőzés fordul elő. 

A klipben Moore elmondta, hogy utazása elején többszörös rovarcsípést fedezett fel, de eleinte nem érezte rosszul magát, mivel a dengue-láz általában néhány nap lappangás után jelentkezik. 

Moore azt is elárulta, hogy az első tünet, amit tapasztalt, erős szemfájdalom volt, amit néhány nappal később magas láz követett. 

Olyan magas volt a lázam, hogy tényleg nem tudtam felkelni az ágyból, és minden lehetséges eszközzel próbáltam lehűteni magam

– tette hozzá. „Csak úgy nyeltem a lázcsillapítót, mint kacsa a nokedlit.” 

Miután visszatért az Egyesült Államokba, Moore elment kivizsgáltatni magát. Mivel fájdalmas kiütésekkel jelentkezett, az orvosok később megerősítették, hogy dengue-fertőzése van. 

Moore elmagyarázta, hogy a dengue-re nincs specifikus kezelés, de megnyugtatta követőit, hogy az esetek többsége „kevésbé súlyos”. 

„Haboztam, hogy ezt megosszam, mert úgy érzem, hogy sokan félnek elutazni a távolabbi helyekre, de az utazás annyira megérte, és mindenkit arra biztatok, hogy menjen ki, és nézze meg a világ távoli tájait” – írta a kutató. 

 Source link

You may also like

Leave a Comment