Gigafizetést szavaztak meg Elon Musknak a Tesla részvényesei

by adminA Tesla részvényesei megszavazták azt a fizetési csomagot, amely alapján Elon Musk vezérigazgató 45 milliárd dolláros fizetéssel gazdagodhat. A cégen belül korábban vitákat váltott ki Musk vezetői stratégiája – a milliárdosnak ezután azért kellett küzdenie, hogy megtarthassa a valaha volt legnagyobb fizetési csomagot, amelyet amerikai tőzsdén jegyzett cég vezetőjének valaha odaítéltek.

„Azzal szeretném kezdeni, hogy rohadtul szeretlek titeket!”

– reagált a cégvezető, miután a részvényesek megszavazták neki a gigafizetést. A szavazást azután tartották, hogy még januárban egy Delaware-i bíró érvénytelenítette Musk 56 milliárd dolláros fizetését. Az érv az volt, hogy a Tesla igazgatótanácsát Musk befolyásolja, így Musk illegitim eljárással érte el a gigantikus fizetést.

A Tesla igazgatótanácsa és Musk is erősen kampányolt azért, hogy jóváhagyják Musk magas fizetését. Az igazgatótanács érve az volt, hogy különben még Musk elfordulna a cégtől. A részvényesek közül többen, például a norvég állampi vagyonalap és egyéb külföldi cégek a kifizetés ellen szavaztak.

A szavazás egyelőre nem jelenti azt, hogy Musk biztosan megkapja a pénzt. Továbbra is kérdéses például, hogy a testület független-e, a fizetés pedig méltányos-e azután, hogy egy bírói döntés korábban megsemmisítette. Akár újabb perek is kezdődhetnek az ügyben. Az ügyet azonban tovább bonyolítja, hogy a Tesla székhelyét Delawareből áthelyezték közben Texasba.

A Tesla 2017-ben dolgozta ki Elon Musk fizetési csomagját, amit a részvényesek 2018-ban jóvá is hagytak. Az egyik befektető azonban keresetet nyújtott be, mondván, hogy az igazgatóság félrevezető volt a csomag tárgyalásakor, Musk fizetése pedig tisztességtelen. A Delaware-i bíróság azt a döntést hozta ezután, hogy az igazgatótanács hibás a félrevezetésben, a testület maga pedig Musk közeli szövetségeseiből áll.

(Guardian)Source link

You may also like

Leave a Comment