Az újraszámolás alapján 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

by admin


Cikkünk frissül!

Bejelentették a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámolásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság péntek délutáni ülésén:

  • Karácsony Gergely (Párbeszéd–MSZP–DK) szavazatainak száma 112-vel,
  • az LMP, majd a Fidesz által támogatott Vitézy Dávid szavazatainak száma 395-tel,
  • Grundtner András (Mi Hazánk) szavazatainak száma 53-mal nőtt,

vagyis a Karácsony és Vitézy közötti szavazatkülönbség 283-mal csökkent, a hétfőre virradó éjszaka megállapított különbség azonban 324 voks volt, így

Karácsony Gergely 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást.

Az NVB még nem szavazta meg az erről szóló döntéstervezetet.

Az NVB ülését öt órára hívták össze, de jelentős, több mint kétórás csúszással kezdődött el. A nap folyamán érvényesnek minősített szavazatokat a bizottság tagjai előzőleg egyesével átnézték – helyenként nagyítóval –, majd Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke azt közölte: a vitás szavazólapokról a nyilvános bizottsági ülésen fognak szavazni.

Adrián Zoltán / 24.hu

A voksok sajtónyilvános újraszámolását péntek reggel 9 óra után kezdték, és délután 2 óra előtt fejezték be. Több mint ötszáz, korábban érvénytelennek nyilvánított szavazólapot minősítettek végül érvényesnek, az Index információja szerint az újraszámolás eredményeként 54 szavazatra csökkent Karácsony Gergely előnye, de ő nyerte a főpolgármester-választást. Lapunknak az NVB egyik tagja ennél nagyobb, 70 körüli szavazatszám-különbségről beszélt.

Karácsony az NVB épülete előtt tartott tüntetésen arról beszélt, hogy minél tovább vizsgálódik a választási bizottság, annál több a Vitézy-szavazat: így lett a 70 szavazatnyi előnyéből 54-es különbség, majd már csak 29 voks az eltérés, és „ha így folytatják, kétharmaddal nyer Vitézy Dávid”. Ezért újra a főpolgármester-választás megismétlését követelte, tiszta szabályok alapján.

A főpolgármester is arról tett közzé bejegyzést a Facebookon 5 óra körül, hogy a botrányos körülmények között megtörtént újraszámolás után is megnyerte a választást. „Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást. Gyertek 6-ra az Alkotmány utcába!” – írta, az általa összehívott tüntetésre invitálva híveit.

A Nemzeti Választási Iroda V. kerületi, Alkotmány utcai székházában csaknem 24 600 szavazatot kellett újraszámolni – a folyamatról frissülő cikkben számoltunk be. A vasárnapi főpolgármester-választáson rendkívül szoros eredmény született: az eredetileg az LMP, majd a kampányhajrában a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid a több mint 800 ezer leadott szavazatból mindössze 324 vokssal kapott kevesebbet, mint a hivatalban lévő Karácsony Gergely (Párbeszéd–MSZP–DK).

Litresits András, az NVB MSZP által delegált tagja az újraszámlálás során a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a szavazatok legalább harmadát rosszul kötegelték. Hozzátette, az eredmény azon is múlik, hogy a bizottsági ülésen érvényesnek számolják-e ezeket.

Egy másik eljárásban új szavazást szeretnének Vitézyék

Az NVB szerda este rendelte el a szavazatok újraszámolását, miután Vitézy fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékaik alapján 202 szavazókörben érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak.

Vitézy egy másik eljárásban azt szeretné elérni, hogy két kerületben (IV. és VII.) semmisítsék meg az eredményt, és ismételjék meg a szavazást. Érvelésük szerintük ezekben a kerületekben nem volt megfelelően áthúzva a választás előtt két nappal visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra neve a szavazólapokon, de ezt a fellebbezésüket a Fővárosi Választási Bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a csatolt fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. Emellett a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége közötti ok-okozati összefüggés sem állapítható meg egyértelműen. Vitézyék e döntés ellen is fellebbeztek, így erről is az NVB-nek kell határoznia.

A választási bizottság ezt a fellebbezést elutasította

24.hu

Eközben Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután azt követelte, hogy Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül ismételjék meg a főpolgármester-választást. Szerinte az NVB fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámolásról, és jogállamisági szempontból aggályos módon gyűjtötték be az érvénytelen szavazatokat az újraszámoláshoz.

Vitézy 13 kerületben nyert, míg Karácsony csak 10-ben a hétfőre virradó éjszaka közzétett eredmény szerint. Azt, hogy kerületenként hogyan alakult kettejük küzdelme, az alábbi cikkünkben mutattuk be.

Source link

You may also like

Leave a Comment