Az egészségügyi államtitkár sem érti, miért állították le Szegeden hetekre a gyermeksebészeti ellátást

by admin2024. június 14. – 07:56

Patakfalvi Dóra

„Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak?” – tette fel a kérdést Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszava interjújában a szegedi gyermeksebészeti ellátás korábbi leállásával kapcsolatban.

A Szegedi Tudományegyetemen hét héten keresztül állt a gyermeksebészet, mivel a gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak. Emiatt szinte az összes műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták. A gyermeksebészeti ellátás június 4-én indult újra a szegedi egyetemen.

Takács most azt mondta, ő május elején értesült a leállásról, arról az orvosi kamara alelnöke tájékoztatta. Miután kiderült, hogy komoly helyi ellátásszervezési hiba történt, arra kérte a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, Urbán Zoltán dandártábornokot és az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát, hogy adjanak a szegedi intézménynek országos szintű támogatást. Takács szerint amikor ezután kiderült, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, valóban nem alkalmas erre, érthetetlen volt, hogy miért az egész régióra mondták le az ellátást?

„A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt’ jó napot”

– fogalmazott Takács, aki szerint néhány napon belül a szegedi egyetem elő is állt egy megfelelő konstrukcióval, és ez azóta is működik. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Szegeden és a régióban a leállás alatt is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment