Zelenszkij jobbkeze az ukrán békecsúcsról: Boldogok leszünk, ha a magyarok is támogatnak minket

by admin


Nem mondom, hogy minden tökéletes, de remélem, a találkozó konstruktív lesz. Mi Magyarország barátai akarunk lenni, és Magyarország érdeke, hogy Ukrajna független legyen

– így fogalmazott egy Brüsszelből szervezett online háttérbeszélgetésen Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a 24.hu kérdésére.

Jermak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jobbkeze, azért járt a héten Brüsszelben, hogy előkészítse a hétvégi svájci ukrán békecsúcsot. Ezt a találkozót Bürgenstockban tartják, és már a negyedik ilyen témájú esemény – korábban Koppenhágában, Dzsiddában, Máltán és Davosban is tárgyaltak már az ukrán békéről.

Jermak szerint siker, hogy a 160 meghívott ország közül már közel száz regisztrált, és jelezte a részvételét. Ott lesz mások mellett Rishi Sunak, Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Kamala Harris is. Úgy látja, hogy az első találkozó óta folyamatosan nő azoknak az országoknak a száma, amelyek részt vesznek az ukrán békecsúcsokon.

Csakhogy számos fontos állam ezúttal is hiányozni fog. Nem lesz ott Kína, India, Brazília, és az Egyesült Államokat is csak alelnöki szinten képviselik. Ami a legfontosabb:nem lesz ott a másik hadviselő fél, Oroszország. Ukrajnának erre egyébként van egy terve, de előbb azt érdemes megérteni, miért erőltetik egyáltalán ezt a békecsúcs-koncepciót egy olyan konfliktusban, amelyben sokak szerint kizárólag az Egyesült Államok és Oroszország megegyezése hozhatja el a békét.

Chip Somodevilla / Getty Images Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az Eisenhower Executive Office Building Indian Treaty Roomjában 2023. december 12-én Washingtonban.

Source link

You may also like

Leave a Comment