Szijjártó Péter: Az EU nem moshatja össze a gazdasági és a politikai kérdéseket! – videó

by admin


A tárcavezető Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, majd úgy nyilatkozott: 

Mivel Ázsia, annak is különösen a délkeleti része a világ leggyorsabban fejlődő régiói között van, az Európai Uniónak az az érdeke, hogy fejlessze és szorosabbá tegye a kapcsolatait ezzel a térséggel, ahelyett, hogy korlátozásokat vezetne be, például vámok formájában. 

Hangsúlyozta: ezért az, hogy az Európai Bizottság nemrégiben új vámok bevezetéséről döntött fontos iparágak esetében, hatalmas károkat okoz Európának, az európai gazdaságnak. 

Szijjártó Péter Manilában tárgyalt. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Az uniós testület döntése növeli a munkanélküliség emelkedésének kockázatát – tette hozzá. 

Azt is mondta: 

Ha az unió továbbra is vámokat vezet be és ellehetetleníti a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, azzal elvágja Európát a globális együttműködéstől, ami végső soron „gazdasági öngyilkosság” lenne. 

Szijjártó Péter kitért rá: a magyar elnökség gondoskodni fog arról, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások valóban csak a kereskedelemről szóljanak, nem pedig politikai ügyekről. 

Ha ugyanis az EU ragaszkodik a korábbi megközelítéséhez, akkor „csak önmagunkkal fogunk kereskedni” – fogalmazott. 

Szijjártó Péter Manilában tárgyalt. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A miniszter kijelentette: Magyarország a szabadkereskedelem oldalán áll, annak ugyanis rengeteg előnye van, különösen az olyan nyitott gazdaságú országok számára, mint Magyarország. 

Ezért a magyar EU-elnökség a vámok bevezetése helyett a szabadkereskedelmi tárgyalások felgyorsítására fog összpontosítani az unió és Ázsia között, különös tekintettel a délkelet-ázsiai országokra – mondta. 

Emlékeztetett: ezek a tárgyalások 2015-ben megrekedtek, mert az Európai Unió a kereskedelemmel nem összefüggő kérdéseket is össze akart vonni a kereskedelmi ügyekkel. 

Magyarország azonban ellenzi ezt a megközelítést: inkább újra kell kezdeni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU és a Fülöp-szigetek között – vélekedett. Hozzátette: a magyar EU-elnökség alatt számos tárgyalási fordulóra sor kerül majd.

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere közösségi oldalán számolt be arról, hogy Délkelet-Ázsia a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége, így a vele való szorosabb együttműködés mind Magyarország, mind az Európai Unió számára komoly előnyökkel jár. 

Arról is írtunk, hogy a miniszter Manilában politikai konzultáción, később pedig Vietnámban nagykövetség nyitáson vesz részt.Source link

You may also like

Leave a Comment