Sneakerek számla nélküli értékesítéséből kerestek milliókat, a NAV utolérte őket

by admin2024. június 13. – 14:22

Nagy Bálint

A NAV rendszeresen ellenőrzi a közösségi felületeken és online értékesítőket is, most a sneaker értékesítőket vették célba, volt aki 92 milliónyi forgalmat hozott össze még katás vállalkozóként, de számlát sosem adott – derül ki közleményükből.

A NAV a közösségi oldalak csoportjaiban, személyes oldalakon üzletszerűen hirdetőket figyelte. Online adatok alapján kezdték meg egy olyan magánszemély ellenőrzését, aki közösségi oldalakon üzletszerűen árult limitált gyártású vadonatúj sneakercipőket és -kiegészítőket. A bankszámlaforgalom lekérdezése után másik két, online csoportban aktívan kereskedő személyt kezdtek ellenőrizni.

A NAV kikérdezte az eladókat a tevékenységükről, bevételeikről, de banki adatok alapján elemeztek, a csomagküldő szolgálatokkal és a vevőkkel is felvették a kapcsolatot. Így egyik eladóról hamar bebizonyosodott, hogy tevékenységét adószám nélkül végezte. A NAV ellenőrei százötvennél is több adásvételt mutattak ki, az eladott cipőkből csaknem négymillió forintnyi jóváírás érkezett a bankszámlára.

A másik eladó a bankszámlaadatok szerint néhány hónap alatt félszáznál több terméket adott el, ebből több mint négymillió forint jövedelme származott. A harmadik sneakerárus 2019-től 2021 őszéig szintén adószám nélküli értékesített. Ez idő alatt 9 millió forint értékben adott el termékeket. Ezután katás vállalkozó lett. Ebben az időszakban már 92 millió forintnyi bevétele származott az eladásokból, miközben ezekről az adásvételekről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki.

Két eladónál a bankszámlaadatok alapján Elf Bar értékesítést is találtak. A bekért vevői nyilatkozatok megerősítették ezt az információt, így a NAV mindkét eladónál jövedéki jogsértést is megállapított.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment