Rogán Antal Magyar Péterről: Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus

by adminCikkünk firssül.

Ahogy ígérte, interjút adott a 444.hu-nak Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A lap még Londonban csípte el a kormányzati tájékoztatásért felelős, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikust, aki közvetlenül a békemenet után utazott ki a BL-döntőre és szállt meg egy luxusszállodában. Akkor a 444-nek nem akart nyilatkozni, cserébe megígérte, a választás után interjút ad.

A közel 70 perces beszélgetésre ma került sor a Karmelitában, az interjú pedig meg is jelent a 444-en. Azért is fontos esemény ez, mert – ahogy a lap emlékeztetett – Rogán Antal interjút a független sajtónak utoljára 2014-ben adott, akkor a HVG kérdéseire válaszolt.

Az én dolgom az, hogy a kormányzati backoffice-t vezessem, azt hiszem ez a legmegfelelőbb kifejezés

– kezdi Rogán Antal. A kormányzati backoffice dolga, hogy azoknak a munkáját segítse, akik a foronton dolgoznak. Őket kommunikációs és tárgyi munícióval lássa el, és a politikai egyzetetéseket is végez – magyarázta a miniszter, majd hozzátette, a backoffice a gyár, és nem a gyárról szoktunk beszélni, hanem a termékről – tette hozzá a miniszter.

A 444 az interjút szemléző cikkéből kiderül, a beszélgetés visszatérő eleme volt  a kommunikáció, és Rogán Antal ezzel kapcsolatos feladatai, illetve felelőssége. Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végzett a kampány során, hogyan segítette a miniszterelnököt, azt mondta:

Én azokat a vonalakat vagy azokat a határvonalakat a kormányzat részéről mindig betartom, ami mondjuk a párt és a kormánypártok, meg a kormány között húzódik.

Arról is beszélt, hogy természetes, ha „egy parlamentáris demokráciában összeér egymással a pártfeladat, hiszen a pártok vezetőit választjuk meg politikusnak, és összeér egymással a kormányzati feladat”, valamint azt is természetesnek nevezte, hogy

ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel.

Szerinte a háborús plakátok nem okoznak szorongást (egész pontosan így fogalmaz: „Én nem látom azt, hogy tömegesen szorongást okoznak”). Szerinte

a magyar társadalom megértette azt, hogy egy valós problémával kell szembenéznünk.

Arról is beszélt, hogy azért járnak hozzá rendszeresen a kormányhatározattal nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított KESMA-médiumok főszerkesztői, mert „ők hajlandók meghallani azt, amit a kormányzat elmondani szeretne.” Nem gondolja hogy megtévesztik a saját olvasóikat, és hozzátette: „egyébként nem irányítom a munkájukat”.  Szerinte a kormánylapok valójában „jobboldali értékeket képviselő” lapok.

Tagadta, hogy a kormány 1360 milliárd forint értékben kötött kommunikációs közbeszerzéseket, szerinte „egy kicsit rossz struktúrában került összeadásra… körülbelül a fele” a valós összeg. És azért nyernek mindig Balásy Gyula cégei, mert ő „ügyesen tud közbeszerzésen indulni.” Azt is mondta, hogy szerinte nem költenek sokat kommunikációra.

Elismerte viszont, hogy rendszeresen rendelnek meg méréseket és szondáztatják a közvéleményt: „ezeknek a kutatásoknak a túlnyomó többsége konkrét kormányzati témákra irányul”. Azokra a kutatásokra, amelyek szerint időnként még Gyurcsánynál is népszerűtlenebb, úgy reagált, hogy ő nem gondolja magát népszerűnek és tudatosan lépett ki a nyilvánosságból.

Természetesen szóba került az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra. Magyar Varga Juditot, akkori feleségét vette fel, aki arról beszél a felvételen, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából.

„Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított” – mondta Rogán Antal a 444-nek adott interjúban a felvételről. Megkérdezte Vargát a hanganyagról, és azt mondta , hogy “értsem meg, abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől. Én ezt a magyarázatot elfogadom, főleg utólag, sok dolog ismeretében, amit a volt férjéről tudni kell” – tette hozzá Rogán, aki azt is állítja,  nem vett részt abban a beszélgetésben, amiből később megszületett a Schadl-ügy vádiratából származó hírhedt idézet: „Tónival, Barbarával és Ádámmal”. Ezzel kapcsolatban nyugodt a lelkiismerete, mert nem vett részt ilyen beszélgetésben.

A 444 megkérdezte, hogy Rogán Antal is azt gondolja-e Magyar Péterről, amit Havasi Bertalan, miszerint „reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozása” Magyaré. Rogán válasza:

Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus.

Arra viszont nem adott egyenes választ, hogy miért költött a jobboldali média milliárdokat Magyar Péter lejáratására.

Azt amúgy tagadta, hogy szerepe volt abban, mikor és hogyan váljon el Magyar Péter és Varga Judit.

A teljes videóinterjú itt nézhető meg. 

Source link

You may also like

Leave a Comment