Nőtt az ipari termelés áprilisban, de kellett hozzá három plusz munkanap

by admin2024. június 13. – 10:00

Nagy Bálint

Idén áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól. Az eltérést az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója.

A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a márciusinál 0,7 százalékkal kisebb volt. Az ipari export volumeni 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint egy éve. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát kitevő járműgyártás kivitele 7,6 százalékkal megugrott, de a villamos berendezés gyártásáé 9,8 százalékkal visszaesett.

Az iparon belül a legnagyobb súlyú feldolgozóipar 6,5, a csekélyebb bányászat 3,7, az energiaipar 2,4 százalékkal nőtt. Az ipar 26 százalékát képviselő járműgyártás volumene 7 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten.

2024 január-április összehasonlításban némileg kedvezőtlenebbek ezek az adatok:

az ipari termelés 1,7 százalékkal mérséklődött. Az összes értékesítés százalékát adó külpiaci eladások volumene 3, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,7 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 9,8 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártásában.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment