Jó hírt kaptak a gyermektelen babavárós és csokos párok

by adminEgy hétfőn benyújtott, kedden elfogadott terjedelmes hosszúságú salátatörvényben van egy olyan rész is, amelynek a babaváró hitelesek és a csokosok is örülhetnek. Azoknak a pároknál ugyanis, akiknél nem jön össze a gyerek, komoly büntetőkamatot kell fizetniük a türelmi időszak lejárta után, amivel akár háromszorosára is ugorhat a törlesztő részletük, ráadásul az addigi kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetniük, amely több millió forintos összeg lehet.

Ebben ugyanis az szerepel, hogy a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak – szúrta ki az enpenzem.hu. Méltányossági eljárás eddig is létezett, de csak nagyon szűk körben lehetett alkalmazni, például a meddő pároknál, orvosi igazolással.

Hogy a most bevezetendő méltányossági eljárás mit takar pontosan, azt majd egy kormányrendelet fogja részletezni.

A Magyar Nemzeti Bank a hónap végén megjelent stabilitási jelentésében írt arról, hogy látható mértékű kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszer számára a gyerekvállaláshoz kötött, a hitelpiacon keresztül megvalósított családtámogatási programok, mint a csok és a babaváró kölcsön. A jelentés szerint a 2019-ben babaváró hitelt felvett házaspárok 25 százalékának nem lett gyereke 2023. júliusáig bezárólag, ami 12 ezer hitelszerződést jelent, és öt év türelmi idő után jön a büntetőkamat és a hitelkedvezmény visszafizettetése. A csoknál 27-33 százalékos nemteljesülési arányról írt az MNB.

Source link

You may also like

Leave a Comment