Index – Sport – 850 millió eurós probléma a tornazsákban

by admin


Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legújabb felmérése szerint az EU-ban élő fiatalok jelentős része szándékosan vásárol hamisított sportfelszerelést – emelték ki sajtóanyagukban.

A hamisított sportcikkek forgalmazása évente 851 millió eurós veszteséget okoz az EU-ban, ami az ágazat teljes értékesítési volumenének 11 százaléka.

Franciaország, Ausztria és Hollandia szenvedi el a legnagyobb pénzügyi veszteségeket, amelyek mindegyike több százmillió eurót tesz ki. Arányaiban a legnagyobb veszteségek Romániában, Litvániában és Magyarországon keletkeznek, ahol a hamisított sportfelszerelések az összes elmaradt értékesítés akár 20 százalékát is kiteszik.

A hamisítás súlyos gazdasági és társadalmi hatásokkal jár. A bevételkiesés és a munkahelyek megszűnése mellett a vállalatok a gyengébb minőségű másolatok miatt a márka hírnevének romlását tapasztalják. Az európai gazdaságok egyre szkeptikusabbak az innovációba történő beruházások megalapozottságával kapcsolatban, ami komoly veszélyt jelent a további, egészséges fejlődésre.

Emellett a hamisított áruk súlyos egészségügyi kockázatot is jelentenek. Ezek a termékek nem felelnek meg az európai egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi normáknak. Az EUIPO és az OECD tanulmánya szerint a hamisított sportfelszerelések kritikus pillanatokban meghibásodhatnak, és mérgező vagy veszélyes összetevőket tartalmazhatnak.

A „Fake Star” művelet keretében, amely a jól ismert márkák jogait sértő hamisított áruk ellen irányul, a rendőri hatóságok Európa-szerte 8 millió hamisított luxus- és sportcikket foglaltak le. Ez a 2023-ban lefoglalt 14 millió hamisított termék majdnem fele.

A hamisított sportcikkek között hamisított textíliák, lábbelik, címkék, bőráruk és ruházati kiegészítők is voltak, amelyek becsült kiskereskedelmi értéke 120 millió euró. A művelet során 264 embert tartóztattak le a hamisítványokkal összefüggésben.

Összesen 552 611 lábbelit, 1 140 343 sportruházati cikket, valamint 5 497 460 hamis logóval ellátott címkét derítettek fel. A lefoglalások azt mutatják, hogy a hamisított termékek nagy része Európában nyer végleges formát, ahol a hamisított logókat címkézetlen termékekre helyezik fel. A művelet során a hatóságok más súlyos bűncselekményeket is feltártak, például szervezett bűnözést, csempészetet, csalást és pénzmosást.

A „Fake Star” műveletet Spanyolország (Policía Nacional) és Görögország (görög rendőrség) vezeti, az Europol koordinálja, és 18 ország ügynökségei és hatóságai vesznek benne aktívan részt.

A hamisított sportcikkek forgalmazása nemcsak gazdasági veszteségeket okoz, hanem komoly egészségügyi és biztonsági kockázatot is jelent a fogyasztók számára. Az ilyen termékek elleni küzdelemben az európai hatóságok és szervezetek együttműködése elengedhetetlen a probléma megoldásához és a hamisítványok felszámolásához.

Ajánlókép: EUIPO