Index – Gazdaság – Így érheti el nyáron, hogy ne legyen szauna a tetőtérből

by admin


A globális felmelegedés elleni klímavédelmi akcióterv egyik eleme a fenntarthatóságra való törekvés, illetve az energiapazarlás mérséklése energiahatékony megoldások által. Utóbbira lehet példa otthonaink energetikai korszerűsítése – ilyen beruházásokat ösztönöz a kormány heteken belül induló otthonfelújítási programja.

A nagyobb fejlesztések mellett azonban apró „trükkökkel” is fenntarthatóbbá, energiahatékonyabbá tehetjük lakókörnyezetünket. Az innovatív technológiáktól a fenntartható anyagokig a teljes körű otthoni megoldások átfogó szemléletükkel sokat tehetnek azért, hogy komfortosabban érezzük magunkat otthonunkban. Legyen szó hatékony fűtési és hűtési rendszerekről, intelligens otthoni automatizálásról vagy ergonomikus bútortervezésről, minden egyes komponens döntő szerepet játszik a kényelem és a funkcionalitás új szintre emelésében, hiszen egy jól megtervezett és funkcionális belső tér növeli a komfortérzetet és csökkenti a stresszt.

Általános vélekedés, hogy nyáron tetőtérben „nem lehet megmaradni a nagy forróság miatt”. Ugyanakkor ezen nagyban lehet segíteni – és nemcsak a légkondival. Ehhez a meglévő tetőtéri ablakokban rejlő potenciált kell kihasználni. Egy ilyen megoldással jelentkezett a tetőtéri nyílászárókat és a hozzá tartozó kiegészítőket gyártóVELUX .

A dán vállalat által fejlesztett hővédő fényzáró rolók akár 93 százalékkal csökkentik a beáramló hőt, kizárja a fényt és csökkenti a külső zajokat, így békés környezetet teremtenek a kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez. A tetőablakon külső részére felszerelt roló használatával akár 6 Celsius-fokkal csökkenthető a belső hőmérsékletet nyáron, ezáltal mérsékelve a légkondinak való kitettséget, és csökkentve az energiaszámlát. Éjjel-nappal hatékony fényzárást tesznek lehetővé, így akár 85 százalékos sötétítést is el lehet érni velük.

A VELUX roló innovatív kialakításának köszönhetően a napenergiát használja működéséhez – könnyen felszerelhető, nincs szükség vezetékekre. A hatékony szellőzésről intelligens technológia gondoskodik, amely automatikusan kinyitja az ablakokat, vagy becsukja az árnyékolókat, amikor azt a beltéri klíma szükségessé teszi.