Index – Belföld – Rogán Antalt megkérdezték, lehet-e még belőle miniszterelnök

by admin


Rogán Antalt még június elején, Londonban tudta utolérni a 444 egy magánprogramon. A miniszter akkor azt ígérte, hogy később interjút ad a lapnak.

Ez csütörtökön meg is történt. Rogán Antal a 444-nek többek közt beszélt arról a hangfelvételről is, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra, és ahol Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszélt volt férjének arról, hogy a kabinetminiszter és munkatársai belenyúlhattak bizonyos ügyészségi iratokba. 

Rogán Antal azt mondta:

utólag beszélt Varga Judittal arról, hogy miért mondott ilyeneket a felvételen.

„Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított. De én megkérdeztem Varga Judit igazságügyi miniszter asszonyt utána, és azt mondta nekem: értsem meg, abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől.  Én ezt a magyarázatot elfogadom, főleg utólag, sok dolog ismeretében, amit a férjéről tudni kell” –mondta Rogán Antal. 

Megjegyezte azt is, hogy egyetért azzal, ahogy Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök korábban Magyar Pétert jellemezte. „Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus” – mondta Rogán Antal.

A több mint egyórás beszélgetésben a miniszter többek közt arról is szót ejtett: 

 • A Völner–Schadl-botránnyal kapcsolatban közölte kabinetfőnökével, Nagy Ádámmal kapcsolatban (akinek a neve szintén előkerült az iratokban): „Megvártam, hogy mi lesz az egyes vizsgálatoknak az eredménye. Ezekből számomra az derült ki, hogy az Ádám teljes egészében ártatlan ezekben az ügyekben”.
 • Arról, hogy miként került „Tóni, Barbara és Ádám” neve az iratokba, azt mondta: senkivel nem folytatott olyan beszélgetést, mint amely az iratokban szerepel. „Ez nekem azóta is rejtély, ezt megmondom önnek őszintén […] Az én lelkiismeretem e téren nyugodt. Én semmilyen ilyen beszélgetésen nem vettem részt”.
 • „Sose akartam magamnak miniszteri rangot […] ez anno így alakult” – mondta a saját tisztégéról. Eleinte az ő feladatai államtitkári munkának minősültek szerinte, és csak a miniszterelnök döntése után lett ebből miniszteri pozíció. Ugyanakkor a mostani feladatkörei közt „kétségkívül van már olyan”, amit csak miniszter láthat el, ilyen például a nemzetbiztonság felügyelete.
 • „Nem okoz szorongást, ezt a leghatározottabban visszautasítom” – mondta arról, hogy nem problémás-e szerinte az, hogy a kormánypártok teleplakolták „háborúval” az országot. Bár megjegyezte azt is, hogy egyes kormányzati plakátkampányok esetében ő maga is jelezte nemtetszését afelé a kommunikációs ügynökség felé, amellyel leszerződtek. 
 • Most volt egy NATO-főtitkári találkozó, ebben az épületben – mondta Orbán Viktor és Jens Stoltenberg szerdai meetingjére utalva. Szerinte ez a találkozó jó eredménnyel zárult, „az általunk veszélyesnek ítélt ukrajnai misszióban Magyarországnak se pénzzel, se katonával nem kell részt vennie”. Hozzátette: a NATO missziója azért veszélyes szerintük, mert „az oroszok legitim célpontnak tekintenek minden olyan országot, aki ebben a NATO-misszióban részt vesz”.
 • „Ne haragudjon, mikor a migráció elkezdődött, senki sem gondolta, hogy ez ilyen méretű lesz […] Ha nem építettük volna meg a kerítést, egészen más állapotok uralkodnának” – mondta azzal kapcsolatban, hogy véleménye szerint most a veszélyek korában élünk. 
 • A kommunikációnak mindig az egyszerűsége a lényege” – mondta a kormányzati kommunikációra irányuló kérdésre válaszolva.
 • A kormányzati plakátkampányok létjogosultságával kapcsolatban azt mondta: ezekre azért van szükség, hogy a kormányzat elmondhassa a véleményét. Ennek alapján az emberek majd eldöntik a választáson, hogy az a kormány megfelelően látja-e a dolgokat. Szerinte nem elég, ha a kormány véleményéről csak médiumok útján értesülnek az emberek. 
 • „Ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel”.
 • Szóba került, hogy 1360 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a minisztériuma az utóbbi 9 évben. Rogán Antal erre azt mondta: ezeket a számokat vitatja, és nemrég a Financial Times egyik újságírójának is elmondta hétfőn. E számmal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Véleményem szerint kicsit rossz struktúrában került összeadásra”, és szerinte valójában ennek a fele lehet a reális. 
 • Azért járnak hozzá rendszeresen a (kormányhatározattal nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított) KESMA-médiumok főszerkesztői, mert „ők hajlandók meghallani azt, amit a kormányzat szeretne elmondani”.
 • Arra, hogy miért veszítenek sok sajtópert a lejárítócikkek miatt ezek a lapok, azt mondta:  „Nem gondolom, hogy ők megtévesztik a saját olvasóikat, de egyébként nem irányítom a munkájukat”. Szerinte e lapok valójában „jobboldali értékeket képviselő” lapok. Amikor megmutatták neki az Origo szexuális tartalmú cikkeit, arra azt mondta: „A bulvár mindenhol ilyen”. 
 • Arról, hogy  az információáramlás az általa irányított titkosszolgálatok és a kommunikációs szervek között kétoldalú-e, azt mondta: „Nem. Ennek megvannak a maga határai. A szolgálatoknál keletkező információk egy jó része minősítve van, és ennek megfelelően nem is adható ki. Amíg nem felügyeltem a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, rengeteg olyan információ volt, amit én sem láthattam. Most gyakorlatilag szinte mindent láthatok, ha akarok”.
 • Elismerte, hogy rendszeresen rendelnek meg különböző felméréseket, szondáztatják a közvéleményt, „ezeknek a kutatásoknak a túlnyomó többsége konkrét kormányzati témákra irányul”. Azokra a kutatásokra, amelyek szerint időnként még Gyurcsánynál is népszerűtlenebb, Rogán Antal úgy reagált ő nem gondolja magát népszerűnek és tudatosan lépett ki a nyilvánosságból.
 • A találmányáról – amely rendszeresen sok bevételt hoz neki az éves adóbevallások szerint – azt mondta: „Nem egyedül csináltam, gond lenne, ha azt állítanám, hogy egyedül csináltam, hiszen nyilvánvalóan nem vagyok mérnök”, és az csak egy üzleti megállapodásnak tudható be, hogy ilyen jól keres ebből.
 • Arról, hogy papíron a kabinetfőnöke, Nagy Ádám apjánál lakik azt mondta: „Válásom volt, akkor keresnem kellett egy helyet. Hol keres az ember magának egy lakást, ha nem egy ismerősnél?”
 • Arról, hogy lehet a miniszterelnök belőle, azt mondta: „Eszem ágában sincs, nem vagyok alkalmas erre”.  Hozzátette: más miniszterelnöknek sem végezné el a mostani feladatát, méghozzá azért, mert Orbán Viktort olyan kiemelkedő egyéniségnek tartja, „akiből egy évszázadban, egy ország életében maximum két vagy három ember születik”.
 • „Jó érzés vele együtt dolgozni, sokat is tanulok tőle, szívesen dolgozom vele együtt, és most nem érzem azt, hogy ha más töltené be a miniszterelnöki tisztséget, akkor én ugyanezt a munkát el tudnám végezni”. – fűzte hozzá.

(Borítókép: Rogán Antal. Fotó: Bődey János / Index)