Index – Belföld – Alaptalannak bizonyult a venezuelai szavazókkal való riogatás

by admin


„Szomorú, hogy a hatóságok, önkormányzat által régóta és részleteiben is ismert szituációt a választási kampányban mint valami tudatos és szavazást befolyásoló tényezőt mutatták be, hamisan és eltorzítva” – ezt közölte lapunkkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) azzal kapcsolatban, hogy V. Naszályi Márta polgármester választási csalás gyanúját fogalmazta meg.

Az első kerület vezetőjének tudomása szerint a máltaiak 77 férőhelyes Fő utcai idősotthonába 840 ember van bejelentve. Ezek a spanyol ajkú emberek csoportosan érkeztek a Fő utcai szavazókörhöz, ahol spanyolul tudó aktivisták irányították őket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat viszont azt hangsúlyozza, hogy a vádakat a hivatalos eredmények is cáfolják. Az MMSZ központjába (tehát nem az idősotthonba) bejelentett szavazásra jogosult ügyfeleik Budapest I. kerületének 02. számú egyéni választókerületében, a 04-es számú szavazókörben önállóan adták le szavazatukat. Idén is úgy történt, ahogyan öt éve, akkor azonban ez senkinek nem okozott gondot.

A szavazásról kapott hivatalos értesítés az ügyfelek az állandó lakcímére érkezik, tehát az ingatlanunkba bejelentett személyek esetében hozzánk, a Máltai Szeretetszolgálathoz, mi pedig automatikusan továbbítjuk a tartózkodási helyükre. Ezen túl semmilyen módon nem működünk közre a szavazásukban, tudomásunk sincs arról, hogy szavazati jogukkal hányan és kik élnek, ez nem is feladatunk

– fogalmaztak.

Az ügyben a 444.hu megnézte a számokat és a jegyzőkönyvekben szereplő adatokra hivatkozva megállapították, hogy: „Feleslegesen riogatott a menekültekkel a Párbeszéd, nem a venezuelaiakon múlt V. Naszályi veresége”. A 2-es számú egyéni választókörzetben Molnár Gábor a Fidesz jelöltje a szóban forgó 4-es számú szavazókörben kapott szavazatokat leszámítva is az élen végzett. Böröcz László, a Fidesz polgármester-jelöltje itt 282 szavazatot kapott, ha mind levonnánk tőle, akkor is nyert volna V. Naszályi Mártával szemben.

Az MMSZ fontosnak tartotta leszögezni, hogy a sajtóban sok helyen bemutatott első kerületi ingatlan mellett egyéb más ingatlanukban is vannak ügyfeleik bejelentve. Például a hajléktalan embereket ellátó intézményeinkben nagy számban biztosítanak lakcímet a rászorulóknak, ahogyan teszik ezt más intézmények is, legyenek önkormányzati vagy egyházi, civil fenntartásban. Magyarországon ugyanis a lakcím olyan szükséglet, amely nélkül nincs szociális segítség.

Tíz nappal a választások előtt, május 31-én egyébként 74 venezuelai menekültet jelentett ki a Fő utcai címről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.