Honvédelmi miniszter: Magyarország sem katonát, sem fegyvert, sem pénzt nem ad a NATO ukrajnai missziójába

by adminMagyarország sem katonát, sem fegyvert, sem pénzt nem ad a NATO ukrajnai missziójába, azonban nem is blokkolja azt – erősítette meg a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött csütörtöki videójában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NATO honvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára indulása előtt a repülőtérről bejelentkezve azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai megállapodása értelmében Magyarország kimarad az Ukrajna támogatására tervezett koordinációs NATO misszióból, hiszen garanciát kapott a NATO főtitkárától arra, hogy ebben nem kell részt vennie, amit Orbán a békepárti kampánya fényében nagy eredménynek könyvelt el.

Orbán szerdán bejelentette, hogy Magyarország nem blokkol olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a szerinte ésszerű döntésektől, de a többi tagállam szorgalmazza.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a többi szövetséges számára lehetővé teszi, hogy „elhatározásukat végrehajtsák”.

Magyarország a NATO elkötelezett, lojális és megbízható szövetségese, „Ukrajnába azonban nem megyünk – hangsúlyozta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzáfűzte, hogy a kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és Brüsszelben is azokat az elveket fogja képviselni, hogy „Magyarország kimarad, de jó szövetséges”. (MTI)

Source link

You may also like

Leave a Comment