Hatalmas repülő szörny maradványaira bukkantak Ausztráliában

by admin


A repülő őshüllő maradványait 2021-ben találták meg Queensland nyugati részén. A csontok elemzése révén sikerült azonosítani az új fajt, amely a Haliskia peterseni elnevezést kapta. 

A „Haliskia” egy tengerre árnyékot vető ókori görög repülő lényre utal, a „peterseni” pedig Kevin Petersen, a Kronosaurus Korner múzeum kurátorának nevéből származik, aki a csontokat felfedezte.

pteroszaurusz
A félelmetes ragadozó százmillió éve élt.
Fotó: Gabriel Ugueto

A repülő őshüllő szárnyainak fesztávolsága 4,6 méter volt.

A félelmetes ragadozó százmillió éve élt a térségben, amelyet akkor még belső tenger borított – mondta el Adele Pentland, a kutatócsoport vezetője.

A korai krétakor végén élt példány maradványainak mintegy 22 százalékát sikerült feltárni. Az ausztrál leletek közül eddig ez a legteljesebb pteroszaurusz-maradvány – fűzte hozzá Pentland. 

A pteroszaurusz teljes alsó állkapcsát, a felső állkapcsának csúcsát, 43 fogát, gerincének csigolyáit, bordáit, szárnycsontjait és egyik lábának egy részét találták meg.

Továbbá előkerültek torkának vékony, finom csontjai is, amelyek arra utalnak, hogy izmos nyelve lehetett, s ez segítette a halak és lábasfejűek elfogyasztásában.

 Source link

You may also like

Leave a Comment