Görögországot a hőség után földrengés is sújtja

by admin


Az athéni egyetem szeizmológiai laboratóriuma és az Egyesült Államok földtani intézete megerősítette, hogy a rengés szerdán este 20:20-kor érte a népszerű turistacélpontot. Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szóvivője így nyilatkozott: 

Az előzetes adatok alapján a rengés nem okozhatott jelentős károkat, de valószínűleg sokan érezték a rengéseket az epicentrum környékén.

Görögország szeizmikusan rendkívül aktív régióban fekszik. Egy 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Evia szigetét is tavaly novemberben, amelyet Athénban is éreztek. 

Görögország a Földközi-tenger keleti részén, az afrikai és az eurázsiai lemezek közötti összetett geológiai határzónában fekszik.Görögország északi része az eurázsiai lemezen, míg déli része az égei-tengeri lemezen fekszik.

hőséggörögország
A város több pontján párakapukat helyeztek el.
Fotó: AFP / Aris Oikonomou / Hans Lucas

Pokoli a hőség, még az Akropoliszt is bezárták

A mediterrán ország meteorológiai szolgálata szerdán hőségriadót rendelt el csütörtök este 8 óráig. Görögország középső és déli részein az iskolák is zárva tartanak a hőség miatt.

A hőmérséklet ma meghaladta a 40 Celsius-fokot Közép- és Dél-Görögország nagy részén, beleértve Athén nagy részét és Krétát.

A görög főváros hatóságai a szokatlanul magas hőmérséklet miatt délutánra bezárták az Akropoliszt – az ország legnépszerűbb ókori helyszínét, amelyet tavaly négymillióan látogattak meg.

A meteorológusok szerint a magas hőmérsékletet az Észak-Afrikából forró levegőt és port hozó déli szelek okozzák – írta a Sky.

A Vöröskereszt munkatársai palackozott vizet osztogattak a turistáknak.

erdőtűz
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / Nicolas Economou/NurPhoto

Fokozott készültség az erdőtüzek miatt

Vassilis Kikilias, a polgári védelemért felelős miniszter szerint csütörtökön a magas hőmérséklet és a szél miatt különösen nagy az erdőtüzek kialakulásának kockázata.

Tavaly augusztusban az országban 23 év óta nem látott erdőtüzek pusztítottak. 

Emberek ezrei kényszerültek menekülni a görögországi Rodosz szigetén pusztító tüzek elől, majd egy hónap múlva az ország több részén ismét magas riadókészültség volt érvényben. Több mint 80 tűzesetet jegyeztek fel.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a pokoli meleg és száraz időjárás miatt erdőtüzek tombolnak Ciprus is.

 Source link

You may also like

Leave a Comment