Földmozgást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei

by adminA sokszoros Grammy-díjas amerikai popsztár a skót fővárosban kezdte három stadionkoncerttel a The Eras Tour nevű világturnéjának 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát.A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek „immár tudományosan is földrengetőnek számítanak”, mivel 

a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.

A BBC közlése szerint a BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a .Ready For It?, a Cruel Summer és a champagne problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén.
Az intézet számításai alapján 

a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés: aznap este a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek.

Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen.

A szeizmikus mozgások intenzitása a .Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. 

A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki, ami 6000 autóakkumulátor feltöltéséhez elegendő – írja a Sky News.

 Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint 2 milliárd dollár rekordbevételt hoz.

Korábban beszámoltunk róla, hogy ellentmondásosan indult Taylor Swift „The Eras Tour” turnéjának európai szakasza: a koncertek miatt a hajléktalanok elhagyni kényszerülnek Edinburgh-ot. Edinburgh város tanácsa tavaly novemberben lakhatási vészhelyzetet hirdetett, a rekordmennyiségű hajléktalanságra, a szociális bérlakások hiányára és a magánbérleti díjak emelkedésére hivatkozva. A helyzetet mindeddig úgy próbálták orvosolni, hogy szállodákban helyezték el a rászorulókat, azonban most, Swift koncertje miatt megnövekedett a turistaforgalom és nincs elég szálláshely az odaérkezőknek.

 

 Source link

You may also like

Leave a Comment