A strasbourgi bíróság döntése nem végleges, helye van az újratárgyalásnak – sajtótájékoztatót tartott Karsai Dániel jogi csapata

by admin


Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint megfigyelhető egy olyan trend több államban is, hogy az emberek maguk dönthessenek az életük végéről, ennek ellenére a strasbourgi bíróság fenntartotta azt a gyakorlatát, hogy egy annyira érzékeny kérdést, mint az eutanázia, saját hatáskörben döntsenek el az országok – mondta Stánicz Péter ügyvéd a Katona József Színház előtermében tartott sajtótájékoztatón, amit azért hívtak össze, mert a strasbourgi bíróság csütörtökön elutasította Karsai Dániel életvégi döntését érintő beadványát.

A sajtótájékoztatón részt vett Karsai Dániel, ALS-beteg alkotmányjogász, Frank Evelyn ügyvéd is. Rajtuk kívül ott volt Karsai több sorstársa, például Skripeg Béla és Dunavölgyi Erzsébet is.

Stánicz Péter szerint a bíróság azzal érvelt, hogy az életvégi döntések szélesebbre tárása a visszaélések lehetőségét rejti magában. „Akár egy csúszós lejtő lehetne”, ha tágabb teret engednének az életvégi döntéseknek. A bíróság szerint a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők kiszolgáltatottabb helyzetben vannak másokhoz képest. A bíróság többször is említi az ítéletében, hogy a modern orvostudomány teljesen nem tudja kiiktatni a szenvedést, de Magyarországon Karsai Dánielnek lehetősége van magas színvonalú pallitatív ellátást igénybe venni.

A bíróságnak párhozamosan több kérdésben kellett döntenie, amelyek az egyén magánélethez való jogát érintik. Egyrészt arról, hogy joga van-e Karsainak a halála időpontjáról dönteni és joga van-e ahhoz, hogy ehhez asszisztált, szakszerű segítséget kapjon. Ehhez kapcsolódott annak a kérdésnek az eldöntése is, hogy egyezménysértő-e az a magyar szabályozás, miszerint büntetendő, ha bárki (magyar vagy külföldön élő magyar) segítséget nyújt az élet befejezéséhez.

A bíróság indokolásában 6:1 arányban nem találta a magánélethez való jog sérelmét megalapozottnak. A bíróság a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen elfogadhatónak nyilvánítja, a kereset többi részét pedig egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította, olvasható az indoklásban.

Az a bíró, aki Karsai ügye mellett szavazott, egy részletes különvéleményt is közzétett. Ebben azt írta: a Karsai kontra Magyarország-ügy teljesen egyedülálló, és a többi bíró egy általános beadványként bírálta el a kérelmet. Szerinte hiába ígérte meg a magyar kormány, hogy ha valaki segít egy haldoklónak külföldre jutni, akkor ezért Magyarországon enyhébben fogják felelősségre vonni. Már alapból az, hogy eljárás indul a haldokló segítője ellen, külön terhet ró a betegre.

A bíróság döntése nem végleges, három hónapunk van a Nagykamarához fordulni felülvizsgálatért

– mondta Frank Evelyn ügyvéd, aki szerint helye van az újratárgyalásnak.

A sajtótájékoztatón a Telex megkérdezte, milyen lehetőségük van akkor, ha a Nagykamara is hasonló döntést hoz. Stánicz Péter ügyvéd szerint látszik, hogy a magyar társadalmat ez a kérdés érdekli, önmagában az, hogy láthatóvá vált a gyógyíthatatlan betegek helyzete, már sokat jelent. Frank Evelyn ügyvéd szerint más országokban is az látszik, hogy a tagállamokon belülről indult el az életvégi döntések legalizálása.

Karsai Dániel a sajtótájékoztatón nem szólalt meg, de korábban a Facebook-oldalán reagált a döntésre, ahol azt írta: nagyon csalódott.

Karsai Dániel érkezik a sajtótájékoztatóra – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Karsai Dániel érkezik a sajtótájékoztatóra – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Azt szerette volna elérni, hogy a hozzá hasonló helyzetben lévőknek ne kelljen méltatlan helyzetbe kerülniük

Karsai Dániel azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert itthon a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Karsai Dánielnél 2022. augusztusában diagnosztizálták az ALS betegséget, tavaly szeptemberben állt nyilvánosság elé, amikor Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést a betegségéről. Az elmúlt hónapokban rohamosan romlott az állapota, május közepén adott interjút a Telexnek, akkor már alig lehetett érteni, amit mond.

Az ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség gyógyíthatatlan. A betegség a mentális képességeket nem érinti.

Magyarországon a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők nem dönthetnek az életükről, csak az életfenntartó vagy életmentő kezeléseket utasíthatják vissza. Ha Karsai elment volna egy olyan országba, ahol legális az eutanázia, akkor a neki segítséget nyújtók öngyilkosságban közreműködés bűncselekményét követték volna el. Ezt a magyar jog egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Az alkotmányjogász azért fordult a nyilvánossághoz, mert azt szerette volna elérni, hogy a hozzá hasonló helyzetben lévőknek ne kelljen méltatlan és kiszolgáltatott helyzetbe kerülniük.

A Momentum tavaly decemberben Karsai Dániellel és testvérével együtt két népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának. A kérdések arra irányultak, hogy a magyar választók módosítanák-e úgy a Büntető Törvénykönyvet, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők választhassák az eutanáziát. Kérelmüket a választási bizottság elutasította. Ezt azzal indokolták, hogy a beadott kérdések nem az eutanáziáról szólnak, hanem az asszisztált öngyilkosság büntethetőségének szabályozásáról és mértékéről. Erre reagálva Karsai Dániel és testvére február közepén felülvizsgálati kérelmet adtak be. Azonban áprilisban a Kúria is elutasította az egyik népszavazási kérdésüket. Indoklásuk szerint „az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át”. Aztán az Alkotmánybíróság is elutasította a panaszukat.

A magyar kormány tavaly októberben arra kérték a strasbourgi bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét.Source link

You may also like

Leave a Comment