A kialakult helyzetre az az egyetlen jó válasz, ha megismételjük a főpolgármester-választást

by adminCikkünk folyamatosan frissül.

Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: Ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást.

– jelentette ki Karácsony Gergely csütörtök délután a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester leszögezte, hogy bármi is legyen ennek a megismételt választásnak az eredménye, ő azt elfogadja.

Követelésének egy demonstrációval kíván nyomatékot adni, ezért péntek este hat órára a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épületéhez hívta azokat, akik egyetértenek azzal, hogy csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban.

Vasárnap rekordrészvétel mellett Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást Vitézy Dávid előtt. Azonban választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és erre hivatkozva az LMP jelöltjeként induló, de Szentkirályi Alexandra visszalépésével a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott Vitézy a választás éjjelén jelezte, hogy újraszámlálást fog kérni.

A politikus szerdán bejelentette, hogy 20 kerületből, 202 szavazókörből kapott bizonyítékot arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók, és a feltételezett „rendszerszintű” szabálytalanságra hivatkozva még aznap fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Választási Irodánál – a fellebbezést elbíráló Nemzeti Választási Bizottság pedig 12-4 arányban úgy döntött, hogy

fel kell bontani a főváros összes lezárt szavazóurnáját, és át kell vizsgálni és újra kell számolni az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapokat.

Közben kiderült, hogy Vitézyék mindenféle hírverést mellőzve már hétfőn beadtak egy fellebbezést, amiben azt kérték a Fővárosi Választási Bizottságtól, hogy a vékonyvonalas áthúzást alkalmazó, és sok érvénytelen szavazatot produkáló IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.Source link

You may also like

Leave a Comment