Vadállatokat, köztük krokodilokat tartottak háziállatként egy börtönben

by adminA fővárostól 80 kilométerre található, El Infiernito (A kis pokol) néven ismert börtönben tartott ellenőrzés során a hatóságok csaknem

 24 ezer dollár (8,8 millió forint) készpénzt, 30 mobiltelefont és különböző állatokat, többek között mosómedvéket, sólymokat és krokodilokat is találtak.

Az ellenőrzés előtt a hatóságok kiürítették a börtönt, ahol a Barrio 18 nevű bűnbanda néhány száz feltételezett tagját tartották fogva, hogy visszavegyék az épület feletti ellenőrzést az ott tartózkodóktól.

A börtön átvizsgálása után a büntetés-végrehajtás illetékesei arra kérték a hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot 102 börtönőr ellen, többek között kötelességszegés, engedetlenség és hivatali visszaélés miatt. Külön vizsgálatot indítványoznak további 6 börtönőr ellen egy fogoly kórházba szállításának megakadályozása miatt.

Az utóbbi években több véres fegyenclázadás is történt a latin-amerikai országban. 

Az egyik legjelentősebb 2016-ban volt, akkor tizennégy ember meghalt.

 Az akkori halálos áldozatok között volt a helyi „börtönök királyaként” emlegetett Byron Lima Oliva egykori katona is, aki 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól.

Guatemala a világ 15 legerőszakosabb országa közé tartozik, ahol gyakoriak a rivalizáló kábítószerkereskedők és bűnbandák összecsapásai.

Ahogy korábban megírtuk, 2021-ben hatalmas börtönlázadás volt az egyik guatemalai börtönben. A túlzsúfolt épületben a rabok egymás fejét vágták el. 

2020-ban rabok túszul ejtettek tíz börtönőrt egy maximális biztonságú guatemalai fegyházban, miután a vezetőség utasítására megkezdték a Barrio 18 nevű hírhedt bűnbanda közel negyven magas rangú tagjának átszállítását más büntetés-végrehajtási intézetekbe.

 

Source link

You may also like

Leave a Comment