Több száz éves érméket ástak ki Németországban, ami valószínűleg egy 17. századi gazdag polgármesteré volt

by admin


A kincs nagy alakú ezüstérmék keveréke, köztük a Szent Római Birodalom által bányászott ezüsttallérok, és idegen érmék. A legtöbbje regionális szász érme, de van közte néhány ritkább pénznem is, mint például egy maréknyi Schreckenberg groschen érme, amiket regionálisan használtak; egy olasz scudo 1630-ból, és egy 1620-ban a toszkán nagyherceg által bányászott tallero.

A szakértők úgy vélik, hogy a kincset a harmincéves háború (1618-1648) után temették el. A háborút nagyrészt Közép-Európában vívták és becslés szerint 8 millió áldozatot követelt.

A farmnál, az árokban talált érme közül néhány.
Fotó:  Juraj Lipták / State Office for Monument Preservation and Archaeology Saxony-Anhalt) / Live Science

A földalatti évek után az érméknek zöldes színe lett. A érmék tömbje alapján szakértők arra jutottak, hogy a kincs valószínűleg Johann Dondorfhoz tartoztak, aki Wettin polgármester volt az 1660-as évek végén és a város egyik leggazdagabb polgára volt. 

Dondorf polgármestersége alatt Wettin egy rendkívül gazdag sörfőző város volt a harmincéves háború alatt és után, és gazdagsága 1675-ben bekövetkezett halálakor vált nyilvánvalóvá. 

Amikor halála után a bíróság felmérte a vagyonát, megállapították, hogy több, mint 2.500 tallért és 500 dukátot (aranyérme) halmozott fel, amiket az otthonában mindenhol, a szobákban rejtette el. A nemrégiben történt felfedezés alapján azonban világos, hogy a bíróság felmérése hiányos volt.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)
 

 

 Source link

You may also like

Leave a Comment