Orbán Viktor Jens Stoltenberg NATO főtitkárral tárgyalt – élőben a tájékoztató

by adminOrbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a NATO főtitkárnak magas reputációja van. A két fél közötti együttműködés megerősödött Jens Stoltenberg vezetése alatt – tette hozzá. Orbán Viktor közölte, Magyarország egy lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletek keretében. Védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett. 

A magyar fél álláspontja eltér a NATO tagországainak a többségétől az ukrán-orosz háború esetén – mondta Orbán Viktor. Minden NATO körben kifejthettük a véleményünet. Magyarország világossá tette, hogy nem kíván blokkolni közös lépéseket – jelentette be Orbán Viktor.

 Magyarország megkapta azokat a garanciákat, hogy csak önkéntesen lehet részt venni olyan NATO akcióban, ami NATO területén kívül történik. 

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy a magyar kormány álláspontja világos az orosz-ukrán háborúról. Ez egy nagyon nehéz politikai kérdés – tette hozzá. Nem könnyű ebben a helyzetben megtalálni a jó megállapodásokat. Most a NATO-csúcs előtt sikerült a magyar szempontokat érvényesíteni, és fair megállapodást kötni – tette hozzá. Arra tudok garanciát vállalni, hogy amikor elénk kerülnek ezek a döntések, akkor a magyar szempontok alapjn tud a kormány eljárni. A NATO akciókban való részvétel csak önkéntes lehet, és így a jövőben is marad manőverezési lehetősége Magyaroszágnak. Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki. Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született – mondta Orbán Viktor.

Stoltenberg: Nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket ehhez

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyrabecsült NATO szövetséges volt az elmúlt 25 évben. Fontos katonai parnacsnokságoknak adnak otthont, és támogatják a nyugat-balkáni stabilitást – tette hozzá. Magyarország hozzájárul a közös biztonságunkhoz. Szerdán több fontos kérdést megbeszéltünk a washingtoni csúcstalálkozó előtt. 2014 óta a NATO a legfontosabb átalakuláson ment át – tette hozzá. Stoltenberg felhívta a a figyelmet arra, hogy harcra kész egységeket telepítettek a keleti részekre, hogy ezzel megelőzzék a háborút.   Source link

You may also like

Leave a Comment