Index – Gazdaság – Fordulat a benzinkutakon, ismét drágul az üzemanyag

by admin


Az elmúlt időszakban tapasztaltakkal ellentétben a héten pénteken emelkedik mind a benzin, mind a gázolaj ára – írta a holtankoljak.hu

A benzin esetében ez 4 forintot, a gázolajéban 5 forint többletet jelent majd. Így az alábbi átlagárakra számíthatunk a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 594 forint/liter
  • Gázolaj: 601 forint/liter 

Ahogy korábban megírtuk, az Index birtokába jutott információk szerint a Mol-csoport levelet küldött a benzinkutaknak, és azt írta benne, hogy a heti két alkalom helyett mostantól akár hetente többször is változhat az üzemanyagok ára.

Így a piac volatilis mozgását gyorsabban tudja követni a Mol, a kereskedelmi partnereik pedig  aktuálisabb, „a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot”.

Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárától, Grád Ottótól megtudtuk, hogy a piac volatilitását több tényező okozhatja. A főtitkár akkor úgy vélekedett, hogy az olajárak hektikusan változhatnak. Jelenleg az egyik ilyen befolyásoló tényező a közel-keleti helyzet, ami az elmúlt időszakban többször okozott hirtelen mozgásokat az árakban.

Az utóbbi időszakban csökkent az üzemanyagok ára. Legutóbb május végén tapasztalhattunk drágulást a gázolaj esetében  (a benzin ára ekkor nem módosult).