Index – Belföld – Szakértő az Indexnek: Valami félrecsúszhatott a szavazatszámláló bizottságok munkájában

by admin


Mint arról az Index is beszámolt, az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert a bizonyítékok alapján 202 szavazókörben olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül szerdai ülésén döntött az ügyben. Hely adott Vitézy fellebbezésének, és elrendelte az érvénytelen szavazatok  újraszámlálását . A hírre Vitézy Dávid és Karácsony Gergely is reagált.

Nagy Attila Tibort arról kérdeztük, hogy egy ilyen döntés milyen következményekkel járhat. A politikai elemző válaszában egy Népszava cikkre utalt, miszerint

akár július közepéig is várhatunk arra, hogy megszülessen a jogerős döntés a budapesti választás ügyében.

Mint mondta, ezt ő maga is reálisnak tartja. „Ha megnézzük a törvényi határidőket, sok helyen kilenc nap, tizenöt napot” adnak azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő alatt kell dönteni bizonyos ügyekben, tehát elképzelhető egy ilyen forgatókönyv.

A dedikált jogcím és az újraszámlás furcsa esete

Nagy Attila Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyzetet az is komplikálja, hogy a választási eljárásról szóló törvényben

nincsen olyan dedikált jogcím, hogy újraszámlálás, és a törvény csak általánosságban szabályozza ennek a körülményeit. 

Mint mondta, a törvény csak azt írja elő, hogy a „kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértésére hivatkozva lehet benyújtani” (ez meg is történt Vitézy Dávid részéről választási bizottság hétfő esti határozata ellen). Ugyanakkor Nagy Attila Tibor szerint az ügyet ezen túl bírósági útra is lehet terelni, és ebben az esetben az Alkotmánybíróságig vagy a Kúriáig is eljuthat.

A szakértő megjegyezte: problémát jelent az is, hogy a Nemzeti Választási Bizottság konkrét határozata (a beszélgetésünk időpontjában) még nem került fel a szerv honlapjára, csupán az MTI közléséből lehet ismerni annak lényegét. Tehát egyelőre nem tudjuk, hogy milyen jogi érvek mentén döntött így a bizottság, pedig ennek ismerete is fontos lenne – szögezte le Nagy Attila Tibor. Ugyanakkor hozzátette: 

Elképzelhető, hogy valami félrecsúszhatott az érintett szavazatszámláló bizottságok munkájában.

„Lehet, hogy ezért húzódott el a szavazatszámlálás például Erzsébetvárosban is, mert vita volt arról, hogy melyik szavazat érvényes, és jogértelmezési vita alakult ki – mondta, majd megjegyezte: ha tényleg eljut az ügy a bírósági felülvizsgálatig, akkor könnyen lehet, hogy az  Alkotmánybíróság mondja ki a végső szót.

Lesz mit elemezni

A szakértő azt is megjegyezte, hogy a szavazólapokat sem láthattuk, ezért is nehéz tisztán látni a kérdésben. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy biztos volt benn már hétfő hajnalban, az ATV stúdiójában ülve is, hogy a szűk különbség miatt a második helyezett mindent megtesz majd, és  újraszámlálást fog kérni az.

Egy szikrányit nem lep meg, hogy Vitézy Dávid mindent megpróbál 

– összegezte.  

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a választási törvény szerint  „Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet”. Ugyanakkor később, a 193. paragrafusban 2. bekezdésében azt írták, hogy az a szavazat, amelyet  „kiesett jelöltre, listára adtak le”, érvénytelennek minősül.

Nem sokkal később, a 3. bekezdésben viszont már azt írták, hogy „A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapon a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazat is szerepel, vagy ha a szavazólapon bármilyen megjegyzést tettek, például a jelöltek, listák sorrendjét megváltoztatták, a jelölt nevét, listát kihúzták, nevet, listát hozzáírtak”.  Valószínűleg ez okozhatott most félreértést, jogértelmezési problémát a szavazókörökben Szentkirályi Alexandra visszalépése után.

(Borítókép: Urnabontás 2024. június 9-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)