Index – Belföld – Orbán Viktor 70 millió forintot kereshetett tavaly, de miniszterei sem panaszkodhatnak

by admin


Csaknem másfélszer több pénzt vihetett haza 2023-ban Orbán Viktor miniszterelnök, mint az azt megelőző évben. Legalábbis ez derült ki a kormany.hu-ra feltöltött, nyilvános szja-bevallásokból. A kormányfő összevontadóalap-összege 70,6 millió forint volt tavaly, míg 2022-ben 47,2 millió forint. A kormányfő fizetése tehát jelentősen megemelkedett, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a miniszteri, miniszterelnöki fizetéseket évek óta az átlagbérhez kötik, azaz ha nő a magyarok fizetése, akkor az ország első embere is többet kereshet

Ehhez persze jelentős adóteher is jár, hiszen a miniszterelnök tavaly több mint tízmillió forintot fizetett be a közösbe. 

A miniszterek közül Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének keresete emelkedik ki. A tárcavezető a vagyonnyilatkozata alapján találmányából még mindig jól keres, 2023-ban így összevont adóalapja több mint 252 millió forint volt. 37 millió forintot pedig adóként fizetett be.

Ez a bevétel egyébként jóval kevesebb volt Rogánnak, mint az azelőtti évben, 2022-ben 425 millió volt az adóalapja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 57,6 millió forintot, Pintér Sándor belügyminiszter összesen 48 millió forintot, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter 69,6 millió forintot, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 67,5 millió forintot, Nagy István agrárminiszter pedig 58,5 millió forintot keresett. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter összevont adóalapja 37,3 millió forint volt, de ő feltüntetett külön adózó jövedelmet is, 112 millió forint értékben.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hasonlóan külön tüntette fel bevételeit, 74,8 millió forintot, illetve 58,8 millió forintot. Lantos Csaba energiaügyi miniszter összevont adóalapja és külön adózó jövedelme együttesen meghaladta a 101 millió forintot, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig 54,7 millió forintot vallott be. Bóka Jánosnak, az európai uniós ügyek miniszterének 50 millió forint szerepel a bevallásában. 

A leköszönő Csák János kulturális miniszter két tételben összesen 75 millió forintnyi adóalapot tüntetett fel, míg Tuzson Bence igazságügyi miniszter ugyanígy valamivel több mint 52 millió forintot. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adóalapja 54,4 millió forintot tett ki.