Index – Belföld – Megszólalt Horváth Csaba polgármester a zuglói zakó után

by admin


Az elmúlt években komoly lejáratókampány zajlott ellene, ebben egymásra licitált a Fidesz és Hadházy Ákos, a kerület országgyűlési képviselője. Ezzel magyarázta Horváth Csaba, Zugló hivatalban lévő polgármestere, hogy szerinte mi játszhatott közre abban, hogy 21,3 százalékos támogatottsággal csak a harmadik helyen végzett a helyhatósági választáson.

Horváth Csaba polgármester szerint ebben a versenyben egyfelől egyszerre kellett küzdenie a külső és a belső ellenfelekkel, de az sem segítette a sikert, hogy az őt támogató MSZP-DK-Párbeszéd koalíció is leszerepelt, hisz a zuglói választók csak 16,5 százaléka támogatta a szövetség fővárosi listáját, azaz 9210 szavazat érkezett. Ez alapján Horváth azt emelte ki, hogy jobban szerepelt, mit az őt támogató pártok azzal, hogy 11862 voksot kapott, azaz 21,37 százalékos támogatást szerzett.

ÚGY ÖSSZEGEZTE, HOGY ZUGLÓBAN JELENTŐS MÉRTÉKBEN ÁTRAJZOLÓDOTT A POLITIKAI TÉRKÉP.

A belső ellenzék miatt azok az ellenzéki érzelmű zuglóiak, akik a Tisza Párt fővárosi listáját támogatták, nagyobb részt nem rá, hanem a Momentum – végül győztes   polgármester-jelöltjére szavaztak.

Nem tartja hibának, hogy nem vett részt az előválasztáson, azaz a kialakult erőviszonyok korábbi felmérésének lehetőségével, mert szerinte az előválasztás is tisztességtelen körülmények között zajlott volna. Fontosabb oknak tartja azonban a Tisza Párt színre lépését, amely alapjaiban teremtett új helyzetet a választói preferenciákban. 

Azt látni kell, hogy ebben a küzdelemben meglehetősen magányos voltam, nem voltak saját képviselőim, mert helyben a pártok nem tudtak megállapodni a képviselőjelöltekről, elemben volt egy megállapodás a képviselő-jelöltekről az ellenfelemnél, Rózsa Andráséknál.

A politikai pályaívét illető jövőjéről nem akart egyelőre semmit sem mondani, azt hangsúlyozta, hogy szeptember 30-áig hivatalban lévő polgármester, így most még erre a munkára koncentrál. 

Horváth Csaba a hárompárti szövetség fővárosi listájának nyolcadik helyén szerepelt, de csak az első hat jelölt szerzett róla mandátumot, tehát csak akkor juthat be, ha előtte valaki visszalép. Ezen a listán csak egy győztes kerületi polgármester van aki az önkormányzati munka feladása nélkül átadhatná neki a helyét, de Szaniszló Sándor DK-s politikus az Indexnek azt mondta, biztos abban, hogy a DK minden képviselője át fogja venni a fővárosiak által ráruházott mandátumát.

A polgármester választás zuglói végeredménye:

  • Rózsa András (Momentum) 36,61 százalék, 20317 szavazat
  • Borbély Ádám (Fidesz-KDNP) 32,18 százalék, 17859 szavazat
  • Horváth Csaba (MSZP, DK, Párbeszéd) 21,37 százalék, 11862 szavazat

(Borítókép: Horváth Csaba 2023. április 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)