Index – Belföld – A NATO-főtitkárral való tárgyalás után ismét összeült a kormány

by admin


Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel még a Magyarországra érkező Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt – elsősorban az orosz–ukrán háborúról volt szó, de megvitatták a júliusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó napirendjét is. A felek később egy sajtótájékoztatót tartottak, amiről az Indexen is beszámoltunk. 

„Megállapodtunk a NATO-főtitkárral. Magyarország területén kívüli katonai akcióban nem kell részt vennünk. Sem embert, sem fegyvert, sem pénzt nem küldünk a háborúba!” – ezt írta a miniszterelnök a közösségi oldalán a találkozó után. 

Nem sokkal később Nagy István agrárminiszer már arról adott hírt, hogy kezdődik a kormányülés. „Ha szerda, akkor kormányülés” – fogalmazott szűkszavúan. 

Hankó Balázs új kulturális és innovációs miniszternek ez lesz az első kormányülése, miután Csák János lemondott tisztségéről. 

Legutóbb két hete ült össze kormány, az ezt követő – június 9-i választások előtti utolsó – Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartotta. A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország súlyos büntetést kaphat az Európai Unió Bíróságától, a döntés már megszületett, de a kihirdetéssel megvárják a június 9-i választásokat.