A győriek arra szavaztak, hogy legyen egy fideszes közgyűlés, és én legyek polgármester

by admin„Én kérem a képviselőket, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek átnyúlnak október utánra. A háborút el tudják kezdeni, de ez nem érdeke a városnak”– mondta Pintér Bence, Győr frissen megválasztott polgármestere a Partizán szerda esti műsorában az önkormányzati választást követő hét negyedik estéjén.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület színeiben indult – az LMP – Zöldek, a Momentum által támogatott – Pintér Bence 439 szavazattal legyőzte vasárnap a Fidesz-KDNP jelöltjét és jelenlegi polgármesterét, Dézsi Csaba Andrást. Borkai Zsolt, a 2019-es győzelme után – híres szexbotránya miatt – rögtön lemondott, most ismét indult, és végül a harmadik helyen végzett.

Pintér Bence nem hívta fel Borkai Zsoltot, mesélte az új polgármester a műsorban, ez fordítva történt: Borkai hívta őt a választás estéjén. Dézsi viszont nem. Borkainak sok olyan szavazója volt, aki Dézsit nem szerette volna – vélekedett arról Pintér, hogy a győzelem Dézsi megbüntetését, vagy az ő sikerét jelenti-e. „Borkai most már a múlt” –, jelentette ki. Úgy látja, hogy Dézsi ugyanakkor alulteljesítette a Fidesz eredményét, másrészt kis dolgokon múlt a győzelem, csapatával „sok munkát tettek bele.”

A kampányfinanszírozásról elárulta, hogy az LMP járult hozzá a legnagyobb mértékben, a költsége 12 millió forint volt, Pintér szerint ennyi pénzből is lehet tisztességes kampányt csinálni. Ungárral amúgy korrekt a kapcsolata, de a pártelnöknek nem lesz beleszólása a győri polgármester döntéseibe – szögezte le. Alapvetően baloldali embernek tartja magát.

Beszélt arról is, mint az Ugytudjuk egykori újságírója, nem folytatja az újságírást, ha átveszi a polgármesteri széket. Ez „összeférhetetlen és egyébként sem lenne etikus.”

Kérdezték arról a hírről, hogy Dézsi Csaba András újraszámolásról beszél. Ám Pintér Bence szerint jogilag a most leváltott polgármester még nem adta be erre vonatkozó indítványát, szerinte Dézsinek a békét kellene képviselni és „meglepő, hogy a saját apparátusát támadja. Én inkább megköszönöm.”

Pintér Bence leszögezte, hogy minden képviselőnek az a dolga, hogy Győr jobban működjön. „Minden fideszes képviselővel leülök, meghallgatom, mit szeretnének csinálni.” A győriek ugyanis arra szavaztak, hogy „legyen egy fideszes közgyűlés és én legyek polgármester” – mondta arról, hogy nehéz időszak vár rá, erről már mi is írtunk. Hozzátette, hogy számít Borkai Zsolt képviselői szavazataira is.

Létrehoztak egy átláthatósági szobát és itt az eddig gyakorlattal ellentétben bárki kikérheti azokat a dokumentumokat, amelyekre kíváncsi. „Nem fogunk titkosítani dolgokat” – mondta, „Várjuk az újságírókat is.” Ez – tette hozzá – szimbolikus lépés, az átláthatóság az első és legfontosabb dolog.

Arról, hogy az Audi mit szólt az ő megválasztásához, úgy nyilatkozott, hogy még nem beszéltek a cégvezetéssel, de biztos abban, hogy az Audi részéről meglesz a mozgástér. Az óriáscég sokat tett le az asztalra a városban, velük együtt kell dolgozni, megnézik ugyanakkor, hogy az Audival milyen szerződést kötött Borkai Zsolt – mondta. De az Audival egyébként Pintér elmondása szerint ugyanúgy nem akar háborúzni, ahogy a várossal sem.

Győrben jelképes és hangsúlyos kérdés az önkormányzati újság sorsa, szerinte hagyni kell, hogy Győr Plusz munkatársai szabadon mutassák meg, hogyan tudnak dolgozni. „Kérdezhetnek a főnöküktől is” – jegyezte meg arról a médiumról, ami Dézsi eddigi fő megjelenési fóruma volt.

A kampányban közölt tíz pontjáról is kérdezték Pintért, szerinte hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkezik Győr, de „parlagon van hagyva és fel kellene újítani.” Közben pedig a lakhatási szegénység is probléma és Győrnek sok olyan ingatlana van, ami nem lakható, rendbe kell őket rakni vagy el lehet adni visszaforgatva a befolyt összeget. Nem szeretne utcára tenni embereket, de meg kell nézni, hogy kiknek adták ki szociális alapon a bérlakásokat, mert „voltak itt is problémák”.

Végül kifejtette, hogy a következő három hónap sok szempontból nem jó, lesz még legalább két közgyűlés, amin lehet bizonyos döntéseket hozni.

„Én kérem a képviselőket, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek átnyúlnak október utánra. Ezt kérem, a béke jegyében.

A háborút el tudják kezdeni, de ez nem érdeke a városnak” – tette hozzá.Source link

You may also like

Leave a Comment