A Chiquita banánóriást több tízmilliárd dollárnyi kártérítésre ítélték kolumbiai terrorszervezet pénzeléséért

by adminEgy floridai bíróság arra kötelezte a Chiquita Brands International-t, hogy fizessen 38 millió dollárt nyolc kolumbiai férfi családjának, akiket a a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) jobboldali félkatonai szervezet gyilkolt meg, miután bebizonyosodott, hogy az amerikai banánipari óriáscég finanszírozta a terrorszervezetet – írja a Guardian. A Chiquita 2007-ben vallotta bűnösnek magát abban, hogy 1994-2007 között 1,7 millió dollárral pénzelte az AUC-ot a kolumbiai polgárháború egyik legvéresebb hét éves periódusán keresztül.

A mérföldkőnek számító ítélet 17 év jogi küzdelmei után született meg, ez az első alkalom, hogy az – elsősorban – gyümölcsökkel foglalkozó nemzetközi gigavállalatnak kártérítést kell fizetnie, megnyitva ezzel sok ezer kolumbiai áldozat előtt az utat, akik szintén beperelhetik ezért. Ez egyben az első alkalom, hogy egy hatalmas amerikai vállalatot felelősségre vonnak egy másik – jellemzően dél-amerikai – országban elkövetett hasonló jogsérelmekért.

„Ez az ítélet erőteljes üzenetet küld a vállalatoknak mindenütt: az emberi jogok megsértéséből származó haszon nem marad büntetlenül”

– mondta Marco Simons az EarthRights ügyvédi irodától, amely a meggyilkoltak családjait képviseli ezekben az ügyekben.

Az AUC az 1980-as években alakult azzal a deklarált céllal, hogy megvédje a földbirtokosokat – köztük a külföldi gigacégek latifundiumait – a Kolumbiai központi állam ellen fellázadt baloldali csoportoktól, köztük a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőktől (FARC), de később a legsúlyosabb jogsértések  elkövetőjévé vált a dél-amerikai országban.

Mielőtt az AUC az összesen hat évtizeden át dúló kolumbiai polgárháború egyik, 2004-es békefolyamatának részeként nem fegyverezte le magát, a szélsőjobboldali terrorszervezet felet a legtöbb civil áldozat meggyilkolásáéért. A belháborúban összesen 450 000 ember halt meg és több milliónak kellett elhagynia otthonát, a FARC és az AUC pedig a világ legnagyobb, Észak- és Dél Amerikát nagyrészt lefedő kokainkereskedőivé nőtték ki magukat.

A Chiquita a bíróságon azzal érvelt, hogy az AUC zsarolta a céget, ők pedig csak azért fizettek, hogy alkalmazottaikat megvédjék a fegyveres marxistáktól. A bírósági dokumentumokból viszont kiderül, hogy a Chiquita azután is pénzelte az AUC-ot, hogy az Egyesült Államokban nemzetközi terrorszervezetnek nyilvánították 2001-ben. Az iratok azt is részletezik, hogy a cég vezetői a félkatonai szervezet finanszírozását egyszerűen a „kolumbiai üzleti tevékenység költségei” egyikének tekintették.

Source link

You may also like

Leave a Comment