Több millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Chiquitának a kolumbiai terrorszervezet pénzelése miatt

by admin



2024. június 11. – 22:40

Bicsérdi-Fülöp Ádám

Nyolc meggyilkolt kolumbiai férfi családjának kell 38,3 millió dolláros kártérítést fizetnie a Chiquita banánkereskedő cégnek egy floridai bíróság ítélete szerint. A céget azért büntették meg, mert az ítélet szerint a Chiquita pénzzel segítette a polgárháborúban az emberi jogokat súlyosan megsértő Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Egységeket (AUC) 1997 és 2004 között.

Ez az első alkalom, hogy egy nagy amerikai céget ilyen horderejű ügyben kártérítésre köteleznek, a Guardian szerint a mostani döntés akár precedenst is teremthet, és újabb kártérítési perek követhetik az esetet.

A Chiquitát már 2007-ben bűnösnek találták, mert bebizonyosodott, hogy a jobboldali terrorszervezetet hét év alatt 1,7 millió dollárral támogatta a cég. Az AUC volt a felelős a legtöb civil áldozatért a kolumbiai polgárháborúban, amely hat évtized alatt összesen 450 ezer ember életét követelte.

A bírósági dokumentumok alapján a Chiquita akkor is folytatta az AUC támogatását, amikor 2001-ben az Egyesült Államok nemzetközi terrorszervezetté nyilvánította a egységeket.

A mostani polgári pert olyan személyek indították, akiknek szakszerveti, munkás vagy aktivista családtagjait a terrroszervezet tagjai megkínozták, meggyilkolták a polgárháborúban. A tárgyaláson bemutatott új bizonyítékok alapján az AUC a Chiquita kikötőit és banánrakományait is fegyver- és kokaincsempészetre használhatta.

A Chiquita hivatalosan nem reagált az ítéletre.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!



Source link

You may also like

Leave a Comment