Tilos a transznemű sportolókat „férfinak” nevezni az Olimpián

by admin



A nemrégiben frissített irányelvek arra szolgálnak, hogy az olimpiához kötődő médiát és más, a közelgő játékokról tudósító csatornákat tájékoztassák, hogyan kell kezelniük bizonyos identitásokat. Az irányelvek egy listát is tartalmaznak a „problémás” kifejezésekről, amelyek között a „biológiailag férfi” és a „biológiailag nő” a legfontosabb.

Egy személy nemi kategóriáját nem kizárólag genetikai alapon határozzák meg, egy személy biológiájának egyes aspektusai megváltoztathatók, amikor a nemet megerősítő orvosi ellátást vesz igénybe”

– áll a NOB útmutatójában.

Az iránymutatók tippeket is adtak a „nemi alapú előítéletek” és „sztereotípiák” megtörésére.

Az iránymutatók gyakorlati ellenőrző listákat és tanácsokat tartalmaznak, amelyek segítenek biztosítani a nemek közötti egyenlőséget és a sportolók méltányos ábrázolását a média és a kommunikáció minden formájában”

– áll a közleményben.

A Fox News szerint az irányelvek „rövid bejegyzésekben szóltak a sportban való egyenlő ábrázolás »fő akadályairól« is, mint például arról, hogy a női sportolók a férfi sportolókhoz képest »kevéssé elismertek«, amikor a sportközvetítők beszámolnak róluk, és útmutatást adtak arra vonatkozóan, hogyan írjanak úgy a versenyző nőkről, hogy az ne legyen szexista”.

Az egyik példában arra utasították az újságírókat, hogy ahelyett, hogy azt írnák, hogy „Ő a következő Michael Phelps”, inkább azt írják, hogy „Ő egy rendkívüli sportoló”.

A NOB Emberi Jogi Tanácsadó Bizottságának elnökét, Phumzile Mlambo-Ngcukát is idézték az útmutatók: 

A sztereotípiák, a diszkriminatív társadalmi normák és a képviselet hiánya továbbra is a nemek közötti egyenlőség legelterjedtebb akadályai közé tartozik világszerte”.

A kerülendő kifejezések a következők voltak: »született férfi, született nő, biológiailag férfi, biológiailag nő, genetikailag férfi, genetikailag nő«.

„A fenti kifejezésekhez hasonló szókapcsolat használata dehumanizáló és pontatlan lehet, amikor a transznemű sportolók és a nemi eltérésekkel rendelkező sportolók leírására használják” – áll a dokumentumban. 

Mindig előnyösebb egy személy tényleges nemét hangsúlyozni, mint potenciálisan megkérdőjelezni az identitását az eredeti születési anyakönyvi kivonatban bejegyzett nemi kategóriára való hivatkozással.”

 

 



Source link

You may also like

Leave a Comment