Sulyok Tamás köztársasági elnök távolmarad a keleti NATO-országok találkozójától

by admin



2024. június 11. – 15:49

Ághassi Attila

Magyarország köztársasági elnöke nem vesz részt a NATO keleti szárnyából álló tagállamainak, a Bukaresti Kilenceknek a keddi rigai csúcstalálkozóján – közölte a lett elnöki hivatal alapján az Euractiv.

A Bukaresti Kilencek (tehát Lengyelország, Románia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) rigai csúcsértekezlete a csoport 2015-ös létrehozása óta először nem ér véget közös nyilatkozat elfogadásával. Magyarországot a rigai nagykövet képviseli a találkozón, a lett, a román és a lengyel elnök ír alá nyilatkozatot.

Az Euractivnak nem indokolta távolmaradását Sulyok hivatala, a Telex is érdeklődött a hiányzás okáról, ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

A Financial Times eközben arról írt, hogy Magyarországot kizárhatják a kilenc ország megbeszéléseiről. A B9 elmúlt ülésein ugyanis rendre megvétózta az Ukrajna támogatásáról és esetleges NATO-csatlakozási folyamat felgyorsításáról szóló állásfoglalásokat; és mivel az Orbán-kormány az EU-ban is rendszeresen blokkolja-hátráltatja az ukrán háborús erőfeszítések támogatását, ezért „sok országnak elfogyott a türelme.”

Keddi hír, hogy szerdán a NATO főtitkár Budapestre érkezik, és meglátogatja Orbán Viktor miniszterelnököt.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!



Source link

You may also like

Leave a Comment