Pressman kiszólt Szijjártónak az amerikai–magyar gazdasági kapcsolatok ünneplése közben

by admin



„Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk”

– üzente David Pressman amerikai nagykövet az Amerikai Kereskedelmi Kamara 35. évfordulóját ünneplő eseményen Szijjártónak. A nagykövet az amerikai–magyar gazdasági kapcsolatot, a megteremtett munkahelyeket ünnepelte, az eseményen azonban a két napja még a szentpétervári gazdasági fórumon lévő magyar külügyminiszter nem vett részt.

Pressman beszélt arról, hogy Amerika „minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere”, ráadásul 1989 óta az amerikai befektetések jó irányba vitték a magyarok életét a nagykövet szerint. Pressmann hozzátette: várja „erre vonatkozóan az európai uniós ügyekért felelős Bóka János miniszter gondolatait”.

Pressman szerint az amerikai gazdasági kapcsolatokról keveset kommunikál a kormány, mert „ha csak arra figyelnék, hogy a kormány mit mond, nem pedig arra, hogy kivel kereskedik, akkor azt feltételezném, hogy Kína fontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, mint Amerika. Mert a magyarok felé kizárólag ezt kommunikálják, nap mint nap.” Bár erről a nagykövet azt mondta:

„A Kínával folytatott üzletkötés azonban kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik.”

Pressman szerint ugyanis a kínai kapcsolat addig hangzik jól, „míg Magyarországnak nem azzal kell fizetnie a kiváltságért, hogy kínai munkásokat alkalmaz, hogy a kínai kommunista párt rendőrei járják a magyar utcákat”. A nagykövet úgy látja, nem fog örökké menni, hogy Magyarország mindkét oldal felé nyisson, pedig szerinte a magyar fiatalok az amerikai és nem az orosz–kínai gazdasági modellre vágynak.

Az amerikai nagykövet a magyar politikusoknak való üzenés mellett elmondta azt is, hogy az eseményről hamarabb el fog menni, mert kimegy megünnepelni a Pride hónap kezdetét. Ezzel képviselve Amerikát a „ma este összegyűlő magyar fiatalok körében is, akik egy igazságosabb, befogadóbb, egyenlőbb Magyarországért dolgoznak”.



Source link

You may also like

Leave a Comment