Nem a Tiszán, inkább Szentkirályi kései visszalépésén múlhatott a Vitézy-Karácsony közti sok érvénytelen voks

by admin



Volt olyan hipotézis, amely szerint a Karácsony Gergely és a Vitézy Dávid közötti érvénytelen szavazatokat az okozta, hogy Magyar Péter pártja, a Tisza érvénytelen szavazásra szólította fel a főpolgármester-jelöltek esetében a szavazóit – Bódi Mátyás a Partizánnak azonban azt mondta, felméréseik alapján valójában az látszik, hogy a Tisza Pártra leadott fővárosi listás és EP-szavazatok, illetve az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok között nincs összefüggés. Sőt, sok olyan kerület van, ahol sok volt az érvénytelen szavazat, de kisebb volt a Tisza támogatottsága.

A két jelölt közti 324 szavazatos különbséghez képest nagyon soknak tűnik a főpolgármester-választáson leadott 24 592 érvénytelen szavazat. Bódi szerint két dologtól függ, hogy mitől voltak érvénytelenek a szavazatok:

  • Egyrészt, hogy mennyire tudták kihúzni Szentkirályi nevét a szavazólapról;
  • Másrészt attól, hogy a rontott szavazatok közé dobhatták azokat a lapokat, amiken Szentkirályira és Vitézyre is szavaztak.

A Nemzeti Választási Iroda megkeresésünkre utóbbira azt írta: „Ha választópolgár a kiesett jelölt és egy másik jelölt neve melletti körbe is tesz egy-egy X jelet, akkor a másik jelöltre leadott szavazata érvényes.” Ha tehát valaki leszavazott Szentkirályi Alexandra mellett Vitézy Dávidra is, az valójában érvényes szavazatot jelent Vitézynek.

Bódi szerint az NVI kisokosa ebben a kérdésben nem egyértelmű: az ugyanis arról ír, hogy érvénytelen egy szavazat, ha a szavazó két jelöltre is voksol. Arra azonban nem térnek ki, hogy mi van, ha az egyik jelölt visszalépett. Bódi úgy fogalmazott: Szentkirályi késői visszalépésével „a Fidesz súlyosan lábon lőtte Vitézy kampányát ebből a szempontból”.

Azt egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy hány olyan szavazat lehet diszkvalifikálva, amin Szentkirályira és Vitézyre is szavaztak – Bódi szerint Vitézyék 5-600-ra becsülik ezeknek a számát, bár azt nem tudni, mire alapozva.

Az újraszámlálásról, a szavazatokról szavazóköri szintű budapesti térképekkel a Telexen is megjelenik holnap Bódi Mátyás és Kovalcsik Tamás cikke.

„Csütörtökig lehet kezdeményezni a szavazatok újraszámlálását. Ezt meg fogjuk tenni. 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztünk Karácsony Gergellyel” – írta Vitézy Dávid kedden Karácsony Gergelynek válaszolva.



Source link

You may also like

Leave a Comment