Index – Gazdaság – A májusi 4 százalékos infláció alulmúlta a várakozásokat

by admin


Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza kedden az M1-en kijelentette, hogy a májusi 4 százalékos infláció alulmúlta a várakozásokat – írja az MTI.

A közgazdász hangsúlyozta, hogy az infláció év eleje óta 3,6-4 százalék között mozog, ami a korábbi évekhez képest egyértelműen alacsony, de úgy látja, vannak még tennivalók, mert a szolgáltatói árak például még mindig kimagaslóan növekednek.

szerinte A 4 százalékos infláció gyakorlatilag már a toleranciasávon belül van.

Kiemelte, a háztartások számára is érzékelhető, hogy az árak emelkedése jóval kisebb, mint korábbi években volt. Szerinte ez annak tudható be, hogy a kormány bevezette a kötelező akciózást, tavaly pedig életbe lépett az árfigyelő rendszer.

Kitért arra is, hogy a 2022-es ársokkot követően az alapanyag- és nyersanyagárak jelentősen visszaestek.

A közgazdász az üzemanyagárakat sem felejtette el megemlíteni, és kijelentette, hogy az előző hónaphoz képest 4,4 százalékkal mérséklődtek, amiben szintén szerepet játszottak kormányzati tényezők. Emlékeztetett, hogy a gazdasági miniszter megegyezett az üzemanyagforgalmazókkal arról, hogy a hazai üzemanyagárak simuljanak be a szomszédos országok trendjébe. Az utóbbi héten pedig a magyarországi üzemanyagárak már jóval alacsonyabbak voltak a környező országok átlagáránál. Hozzátette, hogy a kedvező olajpiaci fordulat is hozzájárult a havi alapú csökkenéshez.

Suppan Gergely hangsúlyozta, hogy a magyar bérnövekedés meghaladta az alacsonyra szorított inflációt, ezáltal emelkednek a reálbérek, ami érezhetővé vált abban is, hogy a háztartások elkezdtek költekezni. Már az első negyedévben megindult a fogyasztás helyreállása a tavalyi év végi óvatos emelkedést követően. Arra számítanak, hogy a fogyasztás gyorsulása megmarad, és ha a fogyasztás „magára talál”, az húzni tudja a gazdaság többi szektorát is.

Szerinte reálisnak tűnik a magyar gazdaság idei 2,5 százalékos növekedési terve, és ha a kedvező gazdasági folyamatok erősítik egymást, akkor jövőre már 4 százalék fölé emelkedhet a bővülés üteme.