Index – Belföld – Tiltakoznak a szentesiek, veszélyben lehet a híres Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozata

by admin


Minden egyeztetést nélkülözve megszakította a kapcsolatot Sipos Kitti Lídia, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal – állítja a település független országgyűlési képviselője, Varga Ferenc, aki azóta a Belügyminisztériumhoz fordult. 

Az intézménnyel 25 éve együttműködő, fővárosi művészeti iskolával a gimnázium igazgatója az aggódó szülők és a parlamenti képviselő szerint minden indoklás nélkül mondta fel a kapcsolatot.

Sipos Kitti Lídia – aki a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjelöltje is – egyelőre nem adott választ az aggódó szülőknek, Varga Ferencnek és a KIMI igazgatójának sem arra, hogy miért szakította meg az együttműködést. 

A hírek szerint Ön minden egyeztetést nélkülözve megszakította a kapcsolatot az 1998 óta folyamatosan együttműködő, budapesti Keleti István Alapofokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal. A továbbiakban így a KIMI már nem tudja támogatni a HMG drámatagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával

– írta nyílt levelében Varga Ferenc. 

A művészeti iskolát letaglózta a döntés

A képviselő arról is ír a bejegyzésében, hogy arról értesült, Sipos „megfenyegette a tanárait”, hogy fogadják el a változást és menjenek át tanítani abba az intézménybe , akit ő jelölt ki partnerként, vagyis a helyi zeneiskolába, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolába. 

Az ügyet felgöngyölítő Mérce azt írja, hogy a Keleti István iskola igazgatója, Illich Alíz – akit teljesen letaglózott a váratlan döntés – levélben értesítette a szülőket a kapcsolat felmondásáról, az ügy miatt rendkívüli szülői értekezletet is tartottak Szentesen. Az ügyben a KIMI igazgatója levéllel fordult Sipos Kittihez és az illetékes hódmezővásárhelyi tankerület vezetőjéhez, Miklós Anikóhoz is, választ azonban még nem kapott. 

Nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmét, hogy múltban a Horváth Mihály Gimnáziumban olyan színművészek, előadóművészek képezték magukat, mint például Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor, vagy Gáspár Sándor, akik mind Szentes hírnevét vitték szerte az országban

– emlékeztette Varga Ferenc nyílt levelében az igazgatót. 

A képviselő a posztban egyszersmind felszólította Sipos Kitti Lídiát, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, cáfoljon vagy mondja el mit tervez. 

Az 1859-es alapítású, szentesi Horváth Mihály Gimnázium a dél-alföldi térség legrégibb középfokú oktatási intézménye,  drámatagozata 46 éve működik. Színészképzésének olyan neveket köszönhetünk, mint Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor vagy Gáspár Sándor.