Elhanyagolta gyerekeit és beteg édesanyját egy nő, kisfia a házuk falához rögzített kábelről esett le

by admin


Vádat emelt egy nővel szemben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt.

Mint írják, a nő édesanyjával és három kiskorú gyermekével élt együtt soproni otthonukban. A családot a szociális intézményrendszer 2016 óta alapellátás keretében gondozta. Az együttműködés kezdettől problémás volt a vádlott magatartása miatt, ugyanis nem működött együtt az intézményekkel, a védőnővel.

A vádlott a fokozott gondoskodást igénylő gyermekei, a magatartási problémákkal küzdő fiú gyermekei illetve az értelmi fogyatékos lánya megfelelő felügyeletét nem biztosította, a gyermekek fejlődését szolgáló oktatást akadályozta, kiskorú gyermekei számára nem teljeskörűen biztosított rendezett életkörülményeket, megfelelő élelmezést, ruházkodást, biztonságos otthont. A kiskorú gyermekek gyakran egyedül, kísérő nélkül mentek óvodába, iskolába – olvasható a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség közleményében.

A gyermekek egyre elhanyagoltabban, sokszor nem az évszaknak megfelelő ruházatban, és volt, hogy napokig mosdatlanul mentek óvodába, iskolába. Előfordult, hogy előző este az óvodás gyerek nem kapott enni, így éhesen érkezett az óvodába és rögtön kérte a reggelit.

2022 nyarán a vádlott reggel távozott a lakásából, ahol újra tényleges felügyelet nélkül hagyta a gyerekeket, ugyanis édesanyja ekkor már önmaga ellátására is képtelen volt, több napja feküdt az egyik szobában egy matracon, ahonnan nem tudott felkelni. A vádlott a második emeleti lakás ajtaját kulccsal bezárta, ezért a délelőtti órákban a 8 éves középső gyermek felmászott a nyitott ablak párkányára, majd a ház falához rögzített kábelen elkezdett lemászni, de az első emelet magasságában már nem bírta tartani magát, és onnan a társasház belső udvarára esett. Az esés miatt könnyű fejsérüléseket szenvedett.

A sérült gyermekhez érkező mentőápolók azt tapasztalták, hogy a lakásban egy piszkos matracon fekszik a vádlott idős édesanyja, körülötte több napi széklet és vizelet, testén felfekvések, bőre vizelettől felázott és kicsípett, továbbá erősen kiszáradt és alultáplált állapotú. Ezért a nőt is kórházba szállították. Életét az időben érkező szakszerű orvosi segítség mentette meg. Az idős sértett akkor már napok óta érdemi helyváltoztató mozgásra nem volt képes. Folyadékot napok vagy akár hetek óta nem fogyasztott megfelelő mértékben.

Az idős nő három hónappal később meghalt. Halála a közlemény szerint vérmérgezés talaján fellépő sokszervi elégtelenség miatt következett be.

A halálhoz vezető kórfolyamatot a sértett évek óta fennálló és súlyosbodó idült betegségei indították el, ugyanakkor az állapota romlásához a gondozásának elégtelen volta nagymértékben hozzájárult – írja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség. „Az elégtelen gondozás, a halál adott időpontban való bekövetkeztében részoki szereppel bírt.”

A vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyészség mértékes indítványa a bűncselekmények beismerése esetére – egyebek mellett – 12 év fegyházbüntetés. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni.Source link

You may also like

Leave a Comment