Legendás mérkőzések nyomában: Portugália-Kamerun

Ha az olvasó olyan nevekkel találkozik, mint Manuel Curto, Landry N’Guémo vagy Serge N’Gal nem biztos, hogy felcsillan a szeme. Márpedig ezek a játékosok részesei voltak egy történelmi mérkőzésnek még 2003-ban az U17-es világbajnokságon. A csoportkörharmadik fordulójában Portugália fiataljai Kamerunnal találkoztak. A mérkőzés előtt a portugálok 3 ponttal álltak Brazília mögött a 2. helyen. Már az első két mérkőzésük is gólgazdagra sikeredett, ugyanis Jemen ellen 4-3-al ért véget a mérkőzés, míg a brazilok ellen 5 kapott gól mellé egyet sem tudtak lőni a portugálok. Kamerun ezzel szemben vereséget nem könyvelhetett el, de győzelmet sem, hiszen Jemen és Brazília ellen is 1-1 lett a végeredmény.
Ezeken a mérkőzéseken szerzett két pontjuk azt jelentette, hogy a portugálok ellen kizárólag a győzelem lehetett az elfogadható eredmény, ezzel ugyanis ellenfelüket megelőzve továbbjutnak a csoportból. A mérkőzés első gólja a 20. percben esett. A gólszerző az a Vierinha volt, aki 2012 óta a Wolfsburg játékosa. A portugál labdarúgó a saját térfeléről, mintegy 55 méterről lőtt góllal szerzett előnyt csapatának. A második gólig csak 15 percet kellett várni. A már bevezetőben is említett Manuel Curto volt eredményes, majd ezután 8 perc múlva már saját maga harmadik gólját szerezte meg, amivel már 4-0 állt a kijelzőn Portugália javára. A csapat 5. gólját a jelenleg a Deportivo La Coruna-ban játszó Bruno Gama lőtte. A 69. percig nem is változott az eredmény. Ekkor senki sem bízott már abban, hogy Kamerun fiataljai akár tovább is juthatnak.

A 70. percben azonban Thiago Costa öngóljával a kameruniak fellélegezhettek, hogy legalább a szépítő góljukat megszerezték. Alig telt el 4 perc a szépítés után, a jelenleg csapat nélküli Serge N’Gal megszerezte első, majd két perc múlva a második gólját is. A mérkőzés hajrájában, a 88. percben a Kayserispor középpályása Landry N’Guémo is betalált a kapuba. 5-4 állt a kijelzőn egy olyan mérkőzésen, amit már lélekben megnyertek a portugálok. Ám a végeredmény nem ez maradt. A Marseille és a Sevilla korábbi játékosa, Stéphane Mbia, aki ma már a Hebei China Fortune játékosa, a 94. percben az utolsó pillanatban tudott egyenlíteni. A végeredmény 5-5 lett, melyen a kameruni csapat hatalmas lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot. A továbbjutást így sem érték el, de a jelenlévő 4723 néző szívébe és emlékezetébe teljesen biztosan bevésték magukat. Portugália a következő körben a későbbi döntős spanyolokkal került szembe, és a hispánok 5-2-vel haza is küldték őket.

Attachment

×