Miért is lesz jó a 48 csapatos VB?

Miért is lesz jó a 48 csapatos VB?

Nem lehet tagadni, hogy politikai okai is lehetnek annak, hogy az eddig megszokott 32 csapat mellé plusz 16 csapat juthat ki a világbajnokságra 2026-tól. Gianni Infantino a FIFA jelenlegi elnöke a feltörekvő nemzetek támogatása mellett számíthat arra, hogy ha eljön az ideje az újabb elnöki választásoknak (2019), sokkal több támogatót tudhat maga mellett. Azonban az a tény, hogy Infantino politikai megfontolással született ötletéből, miszerint 48 csapat indulhasson 2026-tól a VB-ken, nem biztos, hogy rossz ötlet. A FIFA kapott is maga mellé nagynevű támogatókat is, mint Maradona, vagy a Manchester United jelenlegi menedzsere, José Mourinho.

„Örülök a kezdeményezésnek, mert ez esélyt adhat olyan csapatoknak, akik sokszor már a selejtezők sorsolásakor azt hihették nem jutnak ki a VB-re. Ez egy újabb remény lehet sok ország számára és megújíthatja a futball iránti szenvedélyüket. Számomra úgy tűnik, hogy ez egy fantasztikus ötlet.” – mondta Maradona.

A világbajnokság folyamatos változás alatt áll, de ezektől nem biztos, hogy félnünk kellene. A 32 csapatos formátum valószínűleg jó a jelenlegi nemzedéknek, és a 24 csapatos is jó volt pár generációval régebben, de meg kell teremteni az egyensúlyt és több országnak is lehetőséget kell adni, hogy ott lehessenek. Többen úgy vélik, hogy a jelenlegi FIFA ranglista 41-48. helyén tanyázó csapatok (Svédország, Görögország, Csehország, Szerbia, Japán, Dánia, Ausztrália és a Kongói Demokratikus Köztársaság) is megérdemelnék, hogy ott lehessenek a világversenyen. Azt ugyanis mindenkinek el kell fogadnia, hogy 32 válogatottnál sokkal több jó csapat van a világon. Aztán ott van a pénzügyi szempont is. A 2018-ban csoportkörbe kerülő csapatok 12 millió dollárt szerezhetnek meg, ami jó alap ahhoz, hogy az adott országban segítsen változtatni az addigi futball körülményeken (infrastruktúra, képzési lehetőségek).

„Én a hármas csoportokat preferálnám jobban. Két mérkőzés, aztán pedig jöhet a kieséses fázis, vagy lehet hazamenni.” – nyilatkozta Mourinho.

Attachment

×